Slovensko poskočilo v rebríčku OECD, pomohlo zníženie byrokracie

Slovenská republika sa podľa prieskumu Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) Regulácia trhu produktov výrazne zlepšila v rámci hodnotenia členských krajín organizácie. Vykazuje tak historicky po prvýkrát nižšiu mieru regulácie, ako je priemer krajín OECD.

16.04.2014 14:57
debata (1)

Informoval o tom hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. Slovensko spomedzi 29 hodnotených krajín dosiahlo 12. miesto, zatiaľ čo v roku 2008 to bola 22. pozícia.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský posun označil za logické vyústenie snahy ministerstva o zlepšenie podnikateľského prostredia s cieľom odbúravať administratívne zaťaženie podnikateľov. Najvýraznejší posun dosiahlo Slovensko v oblasti prekážok v podnikaní a zaradilo sa tak medzi krajiny s najnižšími obmedzeniami. Zlepšenie ukazovateľa možno podľa ministerstva pripísať najmä efektívnemu fungovaniu jednotných kontaktných miest a tiež zníženej administratívnej záťaži pre spoločnosti.

„Máme tu ďalšie výzvy, ako napríklad zlepšenie vymožiteľnosti práva alebo zjednodušenie spôsobu výberu odvodov. Toto sa musí stať prioritou nielen pre náš, ale aj pre všetky ostatné rezorty vlády,“ skonštatoval Malatinský.

Slovensko sa prieskumu, ktorý sa koná každých päť rokov, zúčastnilo po prvýkrát v roku 2003, v čase, keď ostatné členské štáty mali za sebou už prvý rad regulačných reforiem. Ukazovatele prieskumu sú založené na informáciách v oblasti regulačných štruktúr a regulačných politík a obsahujú tri hlavné komponenty: štátna kontrola, prekážky v podnikaní a prekážky pre zahraničný obchod a investovanie.

Slovensko zaznamenalo zlepšenie vo všetkých troch oblastiach a stalo sa tak v porovnaní s rokom 2008 krajinou s tretím najvýraznejším zlepšením pozície v rámci regulácie trhu produktov hneď po Grécku a Portugalsku. „Treba si uvedomiť, že pokiaľ posun Grécka a Portugalska skôr súvisí s povinnými reformami, ktoré tieto dve krajiny museli za posledné obdobie zaviesť, Slovensko tak spravilo z vlastnej iniciatívy,“ zdôraznil Malatinský.

Podľa aktuálnych výsledkov prieskumu sú krajinami s najnižšími regulačnými obmedzeniami Holandsko a Veľká Británia. Naopak, najvyššiu mieru regulácie vykazujú Izrael a Turecko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #podnikanie #OECD