Ďalšie pracovné miesta na úkor daní

Šesť súkromných spoločností vytvorí na Slovensku v najbližších rokoch 657 nových pracovných miest. Podniky plánujú v najbližších rokoch v domácej ekonomike investovať takmer 77 miliónov eur, za čo na oplátku v stredu od vlády dostali investičné stimuly vo výške 20 miliónov eur.

17.04.2014 07:00
debata (22)

Podnikateľské zväzy prideľovanie daňových prázdnin berú ako nutné zlo ohrozujúce fungovanie existujúcich firiem. Odborári zas lobujú za to, aby sa investičné stimuly prejavovali aj na platoch existujúcich zamestnancov.

„Všeobecne je pri prideľovaní investičných stimulov dôležité nenarušiť konkurenčné prostredie. Firmy podnikajúce bez stimulov tak nemôžu byť z trhu vytlačené štátom podporovanými podnikmi,“ povedal Rastislav Machunka, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Keďže investičné stimuly poskytujú všetky okolité krajiny, aj slovenská vláda musí nové pracovné miesta podporovať daňovými prázdninami. „Je to v podstate nutné zlo,“ skonštatoval Machunka.

Najvyšší stimul takmer 43-tisíc eur na vytvorenie jedného pracovného miesta získala spoločnosť Embraco Slovakia sídliaca v Spišskej Novej Vsi.

„Investičná pomoc od štátu nám pomôže pri vybudovaní technologického centra pre inovácie, vo vývoji našich výrobkov a rozšírení existujúceho laboratórneho parku,“ povedal generálny riaditeľ Embraco Slovakia Norbert Brath. V spoločnosti zameranej na výrobu kompresorov tak nájde prácu 21 špičkových inžinierov.

„Dostaneme viac priestoru pri vývoji a výrobe nových produktov, a tým bude naša výroba atraktívnejšia aj z hľadiska pridanej hodnoty. Navyše, ak tu nový produkt vyvinieme, je veľká šanca, že ho tu budeme aj vyrábať, čo pomôže udržať zamestnanosť,“ pokračoval Brath.

Aktuálne slovenskí inžinieri na Spiši napríklad vyvinuli novú kondenzačnú jednotku odolnú proti dažďu vhodnú na používanie nielen v budovách, ale aj v exteriéri. Bez chváleného investičného stimulu 900-tisíc eur by sa však už ďalší výskum rozbehol len ťažko. „Materská spoločnosť by to mohla vnímať ako nezáujem o podporu výskumu a vývoja na Slovensku a pravdepodobne by zvažovala investíciu v iných závodoch Embraca,“ potvrdil Brath.

Bežní zamestnanci pridelenie štátneho stimulu vnímajú hlavne cez svoje platy. „Ľudia vo výrobe sú vždy najviac zvedaví na to, ako sa štátne stimuly prejavia aj na ich platoch. Väčšinou sa to vybaví tým, že pomôžu udržať zamestnanosť, ale štát by mal pri prideľovaní dbať aj na odmeňovanie zamestnancov a zlepšovanie ich pracovných podmienok,“ povedal Jozef Balica, šéf odborového zväzu OZ Kovo pre Prešovský kraj. Pod neho spadajú aj odbory vo firme Embraco. Ďalej vláda schválila podporu pre michalovskú fabriku Unomedical zameranú na výrobu zdravotníckych pomôcok. Spoločnosť plánuje investovať 11,15 milióna eur do rozšírenia výroby stomických pomôcok. Zároveň pri úľave na dani z príjmu vo výške 1,65 milióna eur vytvorí 55 nových pracovných miest.

O niečo viac, až 112 nových pracovných miest plánuje do konca roka 2016 vytvoriť INA Kysuce. Nové pracovné miesta vzniknú pre rozširovanie výroby guľôčkových ložísk. Táto investícia vyjde strojársku firmu na 19,95 milióna eur a štát ju podporí daňovými prázdninami vo výške 3,36 milióna eur. Nemecký rodinný koncern v Kysuckom Novom Meste vytvorí aj centrum zdieľaných finančných služieb. Administratívu a obchod pre INA Kysuce zastrešuje firma pod názvom Schaeffler Slovensko. Tá pri investovaní 411-tisíc eur vytvorí 53 nových pracovných miest a od štátu dostane úľavy na daniach vo výške 997,5 tisíca eur.

Schindler Dunajská Streda vybuduje na Slovensku za 28,99 milióna eur úplne nový závod na výrobu výťahových komponentov. V Dunajskej Strede sa do konca roku 2015 vytvorí 266 nových pracovných miest a štát túto investíciu podporil úľavami na dani z príjmu vo výške 8,7 milióna eur. Nový závod postaví v lokalite Kružľov aj FLAMEshoes. V Bardejovskom okrese tak do konca roku 2015 vznikne 150 nových pracovných miest. Štát výstavbu továrne podporí daňovými prázdninami vo výške 2,9 milióna eur a priamymi dotáciami za 1,6 milióna eur. FLAMEshoes vyjde výstavba nového závodu takmer na 13,92 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #stimuly #investície