Predaj áut v únii rastie už sedem mesiacov

Predaj nových osobných automobilov v Európskej únii sa v tohtoročnom prvom štvrťroku medziročne zvýšil o 8,4 percenta na 3,25 milióna vozidiel. Oznámilo to vo štvrtok Európske združenie výrobcov automobilov ( ACEA ). V samotnom marci predaj stúpol dokonca o 10,6 percenta na 1,45 milióna vozidiel.

17.04.2014 08:53
debata (1)

Automobilový trh EÚ vykazuje rast už sedem mesiacov za sebou. Európski spotrebitelia v uplynulých rokoch pre rastúcu nezamestnanosť obmedzili nákupy drahších tovarov, ako sú práve automobily. Vďaka zlepšujúcim sa ekonomickým vyhliadkam sa však dopyt po automobiloch začala zotavovať.

V celom minulom roku sa ešte predaj áut v EÚ znížil o 1,7 percenta na 11,85 milióna vozidiel. Zaznamenal tak šiesty pokles za sebou a dostal sa na najnižšiu úroveň od roku 1995. V tomto roku by mal predaj podľa januárovej prognózy ACEA stúpnuť o dve percentá.

Na Slovensku stúpol predaj v prvom štvrťroku medziročne približne o šestinu. Úrady zaregistrovali 16 855 nových vozidiel (viac v článku Slováci opäť kupujú autá, predaj stúpol o šestinu).

Český Zväz dovozcov automobilov (SDA) už skôr oznámil, že v Českej republike sa predaj nových osobných automobilov v tohtoročnom prvom štvrťroku medziročne zvýšil o zhruba 18 percent na 42 993 vozidiel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #automobilky