Dohoda zo Ženevy o Ukrajine reštartovala ruské akcie

Ruské akcie v piatok výrazne oživili, keďže dohoda zo štvrtkovej medzinárodnej konferencie posilnila nádeje na pokojné riešenie ukrajinskej krízy.

18.04.2014 10:10
debata (8)

Akciový index moskovskej burzy MICEX v úvode obchodovania stúpol o 2,9 percenta na 1360 bodov. Index burzy RTS, kde sa ceny akcií stanovujú v dolároch, posilnil o 2,8 percenta na 1206 bodov. Nahor zamierili akcie zo širokého spektra oborov. Akcie plynárenskej spoločnosti Gazprom napríklad posilnili o takmer tri percentá a akcie banky Sberbank o dve percentá.

Ruské akcie pritom na začiatku týždňa prudko klesli kvôli nepokojom na východnej Ukrajine a obavám, že situácia by mohla prerásť do ozbrojeného konfliktu. Ministri zahraničia EÚ, Ruska, Ukrajiny a USA sa však vo štvrtok na ženevskej schôdzke zhodli na nutnosti mierového riešenia ukrajinskej krízy (viac v článku Ženevská konferencia o Ukrajine sa skončila predbežnou dohodou). Zároveň podľa šéfa ruskej diplomacie vyzvali, aby všetky nelegálne ozbrojené skupiny na Ukrajine zložili zbrane.

Na výsledky stretnutia reagoval aj ruský rubeľ, ktorý podporil aj dopyt po ruskej mene v súvislosti s blížiacou sa lehotou pre zaplatenie daní. Voči doláru vykázal vo štvrtok večer nárast o 1,4 percenta. Neskôr ale zisky zmazal a naposledy k doláru oslaboval o 0,2 percenta na 35,54 RUB.

V piatok bude pre veľkonočné sviatky v západných krajinách aktivita na menovom trhu zrejme obmedzená, napísala agentúra Reuters.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #Rusko