Daniari sú na stope obchodníckej mafii

Finančná správa má v rukách podrobné schémy karuselových podvodov s konkrétnymi menami firiem, ktoré si od štátu pýtajú neoprávnené nadmerné odpočty DPH.

18.04.2014 11:00
stavebniny, práca, zamestnanie Foto:
Daniari preverujú 1,7 milióna rizikových transakcií, časť z nich je v stavebníctve.
debata (29)

Podarilo sa to vďaka zavedeniu elektronického kontrolného výkazu DPH v januári tohto roka. Daniari krížovou kontrolou všetkých vystavených a prijatých dokladov takto zistili, že aktuálne 824 daňových subjektov vytvorilo 108 nových podozrivých karuselových reťazcov.

Jednu schému reťazca pritom tvorí od 3 do 30 firiem. Tie medzi sebou vystavujú fiktívne faktúry, nevystavujú ich vôbec alebo si odpočítavajú DPH dvakrát z tej istej faktúry.

„V rámci prvého podania nám prišiel elektronický kontrolný výkaz od 200-tisíc daňových subjektov, a máme zaevidovaných 14 miliónov transakcií. Z nich je 1,7 milióna rizikových,“ povedal prezident Finančnej správy SR František Imrecze. Takmer 40-tisíc z nich má označenie „mimoriadne rizikové“. Dotknuté firmy už Finančná správa preveruje.

„Tu sme otvorili miesto zisťovania, potom to postupujeme orgánom činným v trestnom konaní,“ doplnil Imrecze. Podľa údajov Finančnej správy len v súčasnosti kontrolujú vyše 4,7-tisíca firiem a zadržiavajú im vratky DPH vo výške 320 miliónov eur.

V rámci týchto kontrol však daniari preverujú všetky firmy, bez ohľadu na označenie „mimoriadne rizikové“. Podnikatelia sa sťažujú, že kontroly sú zdĺhavé a ohrozujú ich podnikanie, keďže štát firmám pri kontrole zadržiava vratky DPH. Vláda preto po niekoľkomesačnej kritike včera schválila novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá by daňové kontroly mala zefektívniť a najmä skrátiť.

Daniari by po novom mohli vyhotoviť tzv. čiastkový protokol, na základe ktorého by štát vrátil podnikateľovi preverenú časť nadmerného odpočtu ešte pred samotným ukončením daňovej kontroly. Tie trvajú aj vyše roka. Daňoví experti si však nemyslia, že aktuálna novela zákona v praxi niečo reálne zmení. Do platnosti by mala vstúpiť od januára budúceho roka.

„Prakticky si nevieme ani predstaviť daňového kontrolóra, ktorý by sa ,odvážil' vrátiť časť nadmerného odpočtu, ak ešte neukončil daňovú kontrolu, a ak existuje ešte riziko, že by v rámci zvyšnej časti ešte neskontrolovanej agendy čo i len hrozilo, že by sa mohla už vrátená časť nadmerného odpočtu korigovať,“ hovorí Peter Pašek, daňový poradca spoločnosti Accace.

Navrhuje preto, aby sa do zákona dostalo aj samotné skrátenie doby kontroly. Ešte v novembri minulého roka s tým prišiel v rámci novely zákona o DPH aj poslanec Jozef Kollár (podpredseda strany Nova). Vláda tento návrh už dvakrát zmietla zo stola. V rámci novely Kollár navrhoval, aby daňový úrad musel platiteľovi DPH nadmerný odpočet vyplatiť najneskôr do šiestich mesiacov od začatia daňovej kontroly, a to aj v prípade, že kontrola nebude ukončená. Finančná správa sa k týmto návrhom v stredu nechcela vyjadrovať.

Najviac pripomienok od podnikateľov na zadržiavanie vratiek DPH prichádza z Košického kraja. „Máme prípady, keď kvôli otvorenej a rok trvajúcej daňovej kontrole štát zadržiava nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty vo výške 4 milióny eur. V prípade konkrétnej firmy sú to ročné mzdové náklady,“ dodal Kollár. Ako podpredseda finančného výboru chce iniciovať na košickej finančnej správe poslanecký prieskum. O ňom má finančný výbor rozhodnúť na budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #kontrolný výkaz