Rizikový kapitál v USA sa prelieva od zavedených firiem k začínajúcim

Investície rizikového kapitálu v začínajúcich firmách, tzv startupoch, stúpli v Spojených štátoch v prvom štvrťroku o 57 percent na 9,47 miliardy USD, čo bola najvyššia suma od roku 2001.

20.04.2014 08:36
debata

Vzrástol tiež počet zmlúv uzatvorených medzi firmami a fondmi investujúcimi rizikový, teda venture kapitál, napísala agentúra AP.

Viac rizikového kapitálu dostali startupy naposledy v druhom štvrťroku 2001, a to 11,5 miliardy USD. Počet dokončených investičných dohôd za prvé tri mesiace roka sa zvýšil na 951 z 916 v r­ovnakom období vlani.

Najviac venture kapitálu získali softvérové ​​spoločnosti. Celkom to boli štyri miliardy USD, čo bola najvyššia hodnota od štvrtého štvrťroku 2000, teda tesne pred tým, než praskla tzv. internetová bublina. Tá priniesla pád mnohých akcií technologických firiem až na nulu a krach mnohých firiem. Nasledoval s veľkým odstupom biotechnologický sektor, ktorý dostal celkovo 1,06 miliardy USD.

Prudký rast investícií rizikového kapitálu v prvom štvrťroku prichádza v čase, keď klesá nálada investorov voči verejne obchodovaným technologickým spoločnostiam. Akcie firiem ako Netflix, Twitter a Facebook od marca výrazne klesli. Niektoré technologické firmy dokonca až o 40 percent, ako v prípade Twitteru. Prudký pokles súčasne priniesol otázku, či je prepad dočasný alebo je to signál, že sa chystá prasknúť ďalšia bublina.

Najviac peňazí sa vo štvrťroku podarilo získať internetovému úložisku Dropbox, a to 325 miliónov USD. Prenajímateľ dovolenkového bývania Airbnb a služba pre mobilné zasielanie správ TangoMe obsadili druhé miesto s čiastkou 200 miliónov USD.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #akcia #USA