Nemec hnevá Nemcov, chce jednotné európske platby za diaľnice

Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger by chcel, aby v Európskej únii existoval jednotný systém diaľničných poplatkov pre osobné automobily.

20.04.2014 19:39
debata (6)

Eurokomisár to povedal v rozhovore pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag. Svojím vyjadrením si vyslúžil kritiku od nemeckých politikov, ktorí chcú jazdu po diaľniciach spoplatniť od roku 2016.

„Už nemáme žiadne hraničné kontroly. Mať 28 jednotlivých systémov diaľničných poplatkov by bolo groteskné,“ povedal Oettinger. „Dokázal by som si predstaviť jednotný poplatok za využitie diaľnic pre celý európsky trh,“ uviedol. Podľa neho by potom vybrané peniaze nemali smerovať do únijnej kasy, ale priamo jednotlivým štátom.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt plánuje zaviesť diaľničné poplatky pre vodičov od začiatku roka 2016. Zatiaľ ale nie je celkom jasné, akú podobu budú poplatky mať. Nemecko chce, aby za diaľnice platili cudzinci – Nemci by síce mýto platili tiež, o zaplatenú čiastku by sa im ale znížila suma, ktorú odvádzajú na dani z motorového vozidla.

Vládna bavorská Kresťanská únia (CSU), ktorá je hlavným advokátom zavedenia poplatkov, reagovala na Oettingerove slová podráždene. Generálny tajomník CSU Andreas Scheuer komisárovi cez médiá odkázal, že by si mal svoje rady nechať pre seba. Oettinger politicky patrí k sesterskej Kresťanskodemo­kratickej únii (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Nemecko je poslednou veľkou európskou tranzitnou krajinou, kde vodiči osobných áut za jazdu po diaľniciach neplatia. Bezplatné diaľnice pre osobné autá sú ešte v Dánsku, Estónsku, Fínsku, v Holandsku, Lichtenštajnsku, Luxembursku, Monaku a vo Švédsku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #diaľnice