Moskva a Ankara sa dohodli, že do Turecka potečie viac plynu

Turecko a Rusko sa dohodli na zvýšení kapacity plynovodu Blue Stream, ktorý privádza ruský plyn cez Čierne more do Turecka, zo súčasných 16 na 19 miliárd kubíkov ročne. Oznámil to v nedeľu turecký minister energetiky Tanez Yildiz.

21.04.2014 14:53
debata (32)

Turecko, ktoré je závislé na ruskom plyne, by zároveň malo začať rokovania s ruským monopolným vývozcom plynu Gazprom o možnej zmene ceny plynu či jeho dodávkach, napísala agentúra Reuters.

„Našli sme rámcovú zhodu s Ruskou federáciou,“ vyhlásil podľa agentúry AFP Yildiz pred plánovaným stretnutím s námestníkom šéfa ruského monopolného vývozcu plynu Gazprom Alexandrom Medvedevom. Yildiz pritom spresnil, že Ankara by s Moskvou mohla podpísať nový kontrakt o odbere plynu za „rozumnú cenu“.

Turecký dopyt po plyne stúpol od roku 2000 o viac než trojnásobok na skoro 47 miliárd kubických metrov. Očakáva sa, že sa bude zvyšovať aj naďalej v súvislosti s rastom tureckej ekonomiky aj tamojšej populácie. Turecko pritom skoro celý svoj dopyt po energiách pokrýva dovozom zo zahraničia. Otázka cien plynu tak bude ďalšou prioritou vlády v Ankare, napísala agentúra Reuters.

Yildiz minulý týždeň naznačil, že Turecko je ochotné dať Rusku súhlas s prípadným vstupom plynovodu South Stream na svoje územie. S Alexandrom Medvedevom by mal hovoriť aj o krokoch, ako zabrániť prípadným problémom so zabezpečením dodávok.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Turecko #Gazprom