Medvedev: Dovoz plynu z USA do Európy? Je to len 'blufovanie'

Ruský plynárenský gigant Gazprom očakáva, že Európa bude od neho potrebovať viac plynu. Ruský premiér Dmitrij Medvedev označil úvahy o dovoze plynu z USA do Európy za 'blufovanie'.

22.04.2014 14:48
debata (44)

Rusko má väčší záujem než kedykoľvek predtým na tom, aby diverzifikovalo svoje zahraničné dodávky zemného plynu. Uviedol to v utorok ruský premiér a dodal, že Rusko pracuje na projektoch exportu plynu do Ázie.

Taktiež poznamenal, že rozhovory európskych predstaviteľov s USA o dodávkach plynu s cieľom znížiť závislosť európskych krajín na Rusku pre napätú situáciu na Ukrajine považuje za „blufovanie“.

Ruská energetická spoločnosť Gazprom však v utorok uviedla, že je pripravená reagovať na zvýšený dopyt po zemnom plyne z Európy aj napriek tomu, že sa krajiny EÚ pokúšajú znížiť svoju energetickú závislosť na Rusku.

„Väčšina scenárov hovorí o tom, že dlhodobý dopyt po plyne na európskom trhu vzrastie… vzhľadom na pokles vlastnej (európskej) produkcie,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti Gazprom. Dodávky ropy do Európy môžu podľa Gazpromu vzrásť prostredníctvom plynovodu Nord Stream, ale aj prostredníctvom pripravovaného plynovodu South Stream, ktorý by mal začať fungovať v budúcom roku.

Gazprom zvýšil vlani svoje preukázateľné rezervy plynu o takmer tretinu. Vďaka novým poliam a projektom na ťažbu bude vedieť uspokojiť rastúci dopyt v Európe, aj zásobovať ázijské trhy. Gazprom novými objavmi vlani naplno nahradil ťažbu a ešte zvýšil zásoby o 647 miliárd kubíkov. Jeho ťažba dosiahla 487,4 miliardy kubíkov.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín, vrátane Slovenska. Pokrýva približne štvrtinu až tretinu európskeho dopytu po plyne. Firma vlani zvýšila vývoz do Európy o 16 percent na 161,5 miliardy kubických metrov.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Dmitrij Medvedev