Slabý rubeľ prinútil Renault odložiť plány v Rusku

Automobilka Renault pre slabnúci rubeľ odložila plány na výrobu dodávok spoločne s ruskou spoločnosťou ZIL. Oznámila to v utorok hovorkyňa francúzskej automobilky.

22.04.2014 18:48
debata (7)

Zdroj blízky ruskej firme už predtým podľa agentúry Reuters uviedol, že výrobca nákladných áut ZIL vlani podpísal predbežnú dohodu o montáži dodávok značiek Renault a Fiat v moskovskej továrni.

„Renault rokoval so ZIL-om o výrobe ľahkých úžitkových vozidiel,“ informovala podľa Reuters hovorkyňa Renaultu. „Renault vzhľadom k oslabovaniu rubľa tento projekt odložil a pokúša sa nájsť také riešenie, aby bol projekt ziskový,“ dodala.

Pokles rubľa je pre výrobcov áut dvojsečnou zbraňou, ktorú využívajú, ak majú v Rusku veľké zázemie a montujú tam svoje vozidlá. Vďaka klesajúcemu rubľu sú tieto vozidlá na trhu konkurencieschop­nejšie než drahšie autá z dovozu. Politická neistota ale narušila dôveru spotrebiteľov a viedla k prepadu ruskej meny na devízových trhoch, čo zrejme zasiahne všetky automobilky, napísala agentúra Reuters. Rubeľ k americkému doláru od začiatku roka klesol o takmer osem percent a od začiatku minulého roka o 18 percent.

Ruský denník Vedomosti nedávno napísal, že od plánov na montovanie dodávok s firmou ZIL môže upustiť aj Fiat. Talianska automobilka sa k tomu v utorok odmietla vyjadriť.

Rubľu uškodila hlboká diplomatická kríza medzi Moskvou a Kyjevom a rozhodnutie pričleniť ukrajinský Krym po tamojšom spornom referende k Ruskej federácii. Moskva argumentuje, že tento krok v plebiscite podporilo vyše 96 percent hlasujúcich.

Vplyv ukrajinskej krízy na ruskú ekonomiku si uvedomuje najväčší ruský maloobchodný predajca spotrebnej elektroniky M.video. Spoločnosť, ktorej na trhu konkuruje okrem iného sieť predajní Eldorado českého vlastníka PPF, chce získať väčší trhový podiel na úkor svojich internetových rivalov tým, že zladí svoje ceny s ich cenami, povedal v rozhovore s Reuters šéf M.video Alexandr Tynkovan.

„Ak sa ekonomika začne ochladzovať, disponibilné príjmy klesnú, nálada spotrebiteľov sa zhorší a to jasne zasiahne trh. Ak tento rok bude stagnovať, bude to dobré,“ povedal Tynkovan.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #automobilky #Renault #ZIL