Ukrajinský súd prikázal zabaviť rafinériu, ktorá môže byť v ruských rukách

Ukrajinský súd nariadil zabaviť tretiu najväčšiu ukrajinskú ropnú rafinériu, ktorá sa nachádza v prístavnom meste Odesa.

22.04.2014 21:50
debata (15)

Oznámilo to v utorok podľa agentúry Reuters ukrajinské ministerstvo vnútra. Spomenulo pritom vyšetrovanie údajného daňového podvodu, bližšie podrobnosti ale neuviedlo. Závodu podľa Reuters hrozilo, že bude zatiahnutý do terajšieho vážneho diplomatického sporu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Otázniky nad vlastníctvom odeskej rafinérie sa objavili po správe, že ju prevzala ruská banka. Nový ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v marci povedal, že vláda, ktorá sa ujala moci po zosadení Kremľom podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča, chce kedysi sprivatizovanú rafinériu opäť získať do svojej moci.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že bližšie nemenované spoločnosti sa dopustili krátenia dovozného cla a daní, keď nepravdivo tvrdili, že reexportovali palivo, ktoré v skutočnosti predali na domácom trhu.

„Vyšetrovatelia pozastavili právo nakladať s viac ako 75 000 tonami paliva, aby sa straty nahradili. Súd okrem toho rozhodol zadržať majetok a pozemky odeskej ropnej rafinérie,“ uviedlo podľa Reuters ministerstvo vo vyhlásení. Príkaz začne platiť vo štvrtok. Podrobnosti o tom, ktorý súd ho vydal, úrad neuviedol.

Rafinériu v Odese vlani od ruského Lukoilu kúpila ukrajinská energetická spoločnosť VETEK. Ruský Kommersant v marci uviedol, že skupina rafinériu previedla na ruskú štátom kontrolovanú banku VTB, keď nedokázala splácať pôžičku na nákup tohto závodu. Obe spoločnosti sa k tomu odmietli vyjadriť.

Predsedom VETEKu je podľa webu kyivpost.com najmladší ukrajinský multimilionár Serhij Kurčenko (28), ktorého priemyselné impérium sa prudko rozrástlo za vlády Janukovyča. Ukrajinská prokuratúra na Kurčenka v inom prípadu vydala zatykač pre podozrenie z krádeže štátneho majetku. Nie je známe, kde sa Kurčenko v súčasnosti nachádza.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina