Zákon o predaji pôdy prerokujú už v máji

Vláda chce minimalizovať riziko predaja poľnohospodárskych pozemkov do rúk cudzincov.

23.04.2014 13:30
debata (1)

V stredu prerokovala návrh zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý predkladal minister Ľubomír Jahnátek. Po tom, čo sa rozpútala ostrá diskusia o nedostatočnej ochrane domácej pôdy, parlament by mal prerokovať zákon v skrátenom legislatívnom konaní ešte v máji.

Prvého mája uplynie desaťročné moratórium na nákup poľnohospodárskych pozemkov. Zahraniční farmári – fyzické osoby – tak budú môcť nakupovať poľnohospodárske pozemky bez obmedzenia. Poľnohospodári najmä v produkčných oblastiach sa obávajú, že cudzinci im skúpia pôdu a oni nebudú mať na čom hospodáriť.

Obchod s pôdou má teraz upraviť zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Podľa vládneho návrhu sa bude musieť predávaná poľnohospodárska pôda ponúkať najprv prípadným záujemcom v dotknutej obci, potom v susedných obciach a až nakoniec zvyšným potenciálnym kupcom.

„Ak poslanci prerokujú návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní na májovej schôdzi, zákon by mohol platiť už od prvého júna tohto roku,“ predpokladá minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. Skutočnosť, že sa zákon nepodarilo prerokovať skôr, odôvodnil Jahnátek veľkým množstvom pripomienok počas medzirezortného pripomienkového konania. Dovedna sa ich objavilo až 300. Návrh zákona muselo Slovensko negociovať aj s Európskou komisiou v Bruseli.

Právne vákuum, ktoré vzniká od prvého mája do prvého júna, by podľa ministra Jahnátka nemalo viesť k mimoriadnym nákupom pôdy zo zahraničia. „V Českej republike nepredlžovali v roku 2011 moratórium na nákup poľnohospodárskej pôdy o tri roky ako na Slovensku a neprejavilo sa to zvýšeným nákupom poľnohospodárskej pôdy cudzincami,“ povedal Jahnátek.

Na Slovensku dochádzalo k nákupom poľnohospodárskej pôdy cudzincami už počas moratória. Devízový zákon totiž umožňoval cudzincom, ktorí boli spoluvlastníkmi poľnohospodárskych podnikov alebo žili na Slovensku dlhšie ako tri roky, nakupovať poľnohospodársku pôdu. Podľa rôznych odhadov firmy so zahraničnou kapitálovou účasťou už mohli nakúpiť od 40-tisíc až do 100-tisíc hektárov poľnohospodár­skej pôdy.

„Samozrejme, uvítame, ak bude platiť zákon o nadobúdaní vlastníctva k pôde už prvého júna tohto roku,“ povedal Milan Semančík, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorá ešte vlani v decembri podala k pripravovanému zákonu rad pripomienok. Čím skôr bude zákon prijatý, tým lepšie pre domácich poľnohospodárov. Veď cudzinci dokázali využiť diery v devízovom zákone a nakúpili na Slovensku už tisícky hektárov pôdy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #poľnohospodárstvo