Štvorstranné rokovanie o ruskom plyne v Bratislave nebude

Európska komisia poprela predchádzajúce oznámenia ukrajinského ministra energetiky , že zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Slovenska a Európskej komisie by sa mohli zísť vo štvrtok v Bratislave ku štvorstranným rokovaniam o kríze v dodávkach zemného plynu Ukrajine.

23.04.2014 13:49
debata (7)

Eurokomisár pre energetiku však podľa svojej hovorkyne sa štvrtkovou schôdzkou v Bratislave nepočíta.

„Je to návrh ruskej strany a Európskej únie usporiadať štvorstranné rokovania,“ povedal ukrajinský minister Jurij Prodan podľa agentúry Reuters. Dodal, že stretnutie v Bratislave sa zvažuje, ale doteraz ho Európska komisia nepotvrdila.

Európska komisia ale s rozhovormi s Ruskom, Slovenskom a Ukrajinou o energetike, ktoré by sa mali konať vo štvrtok v Bratislave, nepočíta.

„Nepočíta sa s tým, že by sa komisár Günther Oettinger zajtra v Bratislave zúčastnil štvorstranného stretnutia so zástupcami Ukrajiny, Ruska a Slovenska,“ uviedla komisárova hovorkyňa podľa Reuters.

Komisár Oettinger sa podľa agentúry ITAR – TASS síce snaží dohovoriť si s partnermi z Ruska a Ukrajiny prvú schôdzku, ale rokovania ku konkrétnemu dátumu doteraz nedospeli. Podľa ruského štátom kontrolovaného koncernu Gazprom Ukrajina dlhuje 2,2 miliardy dolárov za už dodaný plyn. Gazprom uvažuje o tom, že za ďalšie dodávky bude vyžadovať platby dopredu, čo podľa Reuters zvyšuje riziko, že Rusko dodávky úplne preruší. Ruský prezident Vladimir Putin už vyzval lídrov európskych krajín na rokovania o dodávkach ruského plynu cez Ukrajinu do Európy, kde ruský plyn pokrýva skoro tretinu spotreby.

Zástupcovia slovenskej a ukrajinskej strany sa minulý týždeň nedohodli na spätných dodávkach zemného plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Slovenské ministerstvo hospodárstva však následne podľa agentúry Reuters uviedlo, že obe strany chcú memorandum o dodávkach plynu podpísať 28. apríla.

Dodávky plynu cez slovenské územie by znížili energetickú závislosť Kyjeva na Rusku, s ktorým je Ukrajina posledná týždne v ostrom politickom spore.

Slovenský premiér Robert Fico predtým uviedol, že Bratislava požaduje od EÚ záruky, že po prípadnom začatí spätných dodávok plynu na Ukrajinu dostane Slovensko za plyn zaplatené.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Rusko #plyn #Ukrajina