Apple povzbudila trhy predajom iPhonov i rozdelením akcií

Americká spoločnosť Apple zaskočila akciový trh oznámením zámeru rozdeliť svoje akcie a znížiť ich nominálnu hodnotu na sedminu z dnešných viac než 500 dolárov.

24.04.2014 09:33
debata

Akcie firmy reagovali na správu prudkým vzostupom. Popredná technologická spoločnosť a aktuálne najhodnotnejšie americká firma by sa vďaka tomuto kroku konečne mohla dostať do prestížneho Dow Jones indexu newyorskej burzy, povedali analytici agentúre Reuters.

Spoločnosť Apple v stredu oznámila, že v poslednom štvrťroku fiškálneho roka sa jej čistý zisk zvýšil medziročne o sedem percent na 10,2 miliardy dolárov a tržby stúpli o päť percent na 45,6 miliardy USD. Firma tiež prekvapivo výrazne zvýšila predaj telefónov iPhone. Predala ich 43,7 milióna (v rovnakom období pred rokom to bolo 37,4 milióna), iPadov predala 16,35 milióna (pred rokom 19,5 milióna) a počítačov Mac 4,1 milióna kusov (pred rokom 4 milióny).

Akcie firmy po správe v elektronickom obchodovaní mimo burzy vzrástli až o osem percent. Okrem rozdelenia akcií a priaznivých výsledkov k tomu prispel zámer firmy odkúpiť späť ďalšie akcie za 30 miliárd dolárov a zvýšiť štvrťročné dividendy o osem percent. Firma zvýšila plán odkúpenia akcií do konca budúceho roka na 90 miliárd dolárov. Oznámenia Apple ocenil aj investor Carl Icahn, ktorý už dlhší čas na firmu tlačí, aby vracala viac peňazí investorom.

Spoločnosť Apple naposledy rozdelila svoje akcie pred deviatimi rokmi, medzitým sa ale ich hodnota vďaka nástupu iPhoneov a iPadov prudko zvýšila. Rozdelenie akcií celkovú hodnotu firmy nezmení, malo by ale sprístupniť investície do jej akcií drobným príležitostným investorom, ktorí by si radi kúpili jednu alebo len niekoľko akcií preslávenej spoločnosti.

Firma sa navyše stane horúcim kandidátom na zaradenie do tridsaťčlenného Dow Jones indexu. Apple je síce už niekoľko rokov v USA firmou s najvyššou trhovou hodnotou, v prestížnom indexe ale pre vysokú cenu svojich akcií nie je.

Index, ktorý vznikol pred 118 rokmi, používa zastaranú metodológiu váženia svojich zložiek podľa nominálnej ceny, takže akcia Apple by ho výrazne zdeformovala. Po rozdelení akcií sa cena jednej zníži na zhruba 75 dolárov, čo je tesne pod priemernou cenou akcií firiem z širšieho indexu S&P 500.

„Je to ústretové k akcionárom a spolu s dividendami a vrátením kapitálu sa to týka tých vecí, za ktoré sa na firmu v poslednej dobe znášala kritika,“ povedal Reuters prezident hedžového fondu LibertyView Capital Management Rick Meckler. Podľa neho ale primárnym zámerom Apple určite nebolo dostať sa do Dow Jones indexu.

debata chyba