Kia zvažuje rozšírenie výroby na Slovensku

Kórejská automobilka Kia, ktorá na Slovensku pôsobí desať rokov, zvažuje miliónovú investíciu pri Žiline.

24.04.2014 10:03
debata

Informoval o tom vo štvrtok denník Hospodárske noviny, podľa ktorého by sa mala v automobilke od budúceho roka rozšíriť výroba. "Dôvodom má byť výroba nového modelu auta, ako aj viac objednávok, a teda zvýšenie výrobnej kapacity,“ povedal pre denník dobre informovaný zdroj.

Zamestnať by sa tak mohli desiatky nových ľudí, či už priamo v Kii alebo u jej dodávateľov. Definitívne má rozhodnúť o investícii podľa HN materská spoločnosť do konca apríla. Firma plánuje aj výstavbu novej výrobnej haly, ktorá jej umožní vyrobiť o takmer stotisíc áut viac ako vlani. Automobilka informácie o rozširovaní výroby oficiálne nepotvrdila, pričom podľa ministerstva hospodárstva nepožiadala ani o štátny stimul. "Pre Slovensko je to veľmi pozitívna správa. Ak sa Kii zvyšuje počet zákaziek, vyvolá to tlak na jej dodávateľov,“ uviedol pre denník analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Do závodu v Tepličke nad Váhom pritom mieri aj jeden z dodávateľov kórejskej automobilky, výrobca autosedadiel Hyundai Dymos. Žilina sa tak podľa HN môže dočkať investície za desať miliónov eur. "Naším cieľom je umiestnenie výrobných prevádzok našich dodávateľov čo najbližšie k nášmu výrobnému závodu,“ reagoval hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #automobilky