Tovar z Ukrajiny už do EÚ prúdi bez cla

Ukrajinskí výrobcovia už môžu svoje tovary vyvážať do EÚ bez cla. Od stredy totiž platí uvoľnenie ciel na dovoz väčšiny tovarov, čo je jedno z opatrení na pomoc Kyjevu. Vďaka tomu majú ukrajinské firmy ušetriť takmer pol miliardy eur.

24.04.2014 12:17
debata (13)

Napríklad slovenskí hydinári však varujú, že jednostranné otvorenie hraníc im môže spôsobiť veľké problémy. „Slovensko v roku 2013 vyprodukovalo viac ako 51-tisíc ton hydinového mäsa, z Ukrajiny sa môže doviezť 36-tisíc ton, čo predstavuje 70 percent našej výroby,“ spresňuje šéf Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Slovensko má totiž s Ukrajinou spoločné hranice, a tak podľa hydinárov môže na našom území skončiť podstatná časť hydiny, ktorá bude prechádzať cez Slovensko.

Problémom podľa hydinárov nie je predaj hotových výrobkov konečným spotrebiteľom, ale fakt, že ľudia na Slovensku môžu kupovať hydinové mäso, o ktorom si budú myslieť, že je zo slovenských podnikov. Svoj pôvod však bude mať na Ukrajine. „Prostredníctvom prebaľovačov a veľkopodnikov skončí na našom trhu a zákazník ani nezistí pôvod hydiny, nakoľko do apríla budúceho roku nemajú povinnosť uvádzať pôvod mäsa,“ upozornil šéf hydinárskeho združenia. Výrobky z Ukrajiny sú v mnohých prípadoch oveľa lacnejšie ako produkty z EÚ, pretože napríklad cena energie i mzdy sú za východnými hranicami Slovenska oveľa nižšie.

Prezident slovenského Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak je však pokojný. Každý tovar, ktorý príde do EÚ, totiž musí prejsť veterinárnou kontrolou. „Máme povinnosť ohlásiť dovoz dokonca aj z krajín v EÚ a veterinári majú možnosť preveriť každú dodávku. Z mimoeurópskych štátov musia potraviny ísť do takzvaného veterinárneho skladu, kde ich veterinárna a potravinárska správa analyzuje a až potom ich môže uvoľniť do predaja,“ podotýka Konštiak.

„Verím že naši veterinári nás ochránia pred nekvalitnými výrobkami,“ dodáva šéf zväzu obchodníkov. Zároveň však pripúšťa, že niektoré ukrajinské tovary, pri ktorých rozhoduje cena, sa môžu predávať na úkor slovenských produktov. „Určite to nebudú tovary každodennej spotreby. Budú to suroviny, napríklad mäso či obilie,“ očakáva Konštiak.

Obavy slovenských hydinárov sú zbytočné aj podľa Jurija Mychajlova, ktorý sa venuje analýze ukrajinských a svetových trhov s potravinami a je šéfredaktorom časopisu Agrobiznes Ukraina. Vlani totiž podľa neho len dve ukrajinské spoločnosti dostali povolenie na vývoz hydinového mäsa a vyviezli dovedna iba sto ton kurčiat. Dovoz bravčového a hovädzieho mäsa Brusel nepovolil vôbec, pretože ukrajinské a európske normy sú príliš rozdielne. Okrem toho vývoz mäsových a mliečnych výrobkov podmieňuje aj dopyt na domácom trhu a nevyhnutnosť starať sa o tých, čo takpovediac visia na krku štátu – dôchodcov, armádu, políciu, úradníkov.

Zrušenie cla na ukrajinské tovary by mohlo ovplyvniť aj najväčšieho zamestnávateľa na východe, košický U. S. Steel. Jeho hovorca však zatiaľ neodpovedal na otázku Pravdy, či podniku spôsobí problémy alebo, naopak, mu pomôže. Pomôcť to môže teoreticky tým, že by sme dovážali lacnejšiu rudu, čo však môžu blokovať ukrajinskí oceliari. Väčšou obavou však je, či výrobky od slovenských oceliarov nebudú na trhu nahradené produktmi z Ukrajiny.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #clo #Ukrajina