S&P znížila úverový rating Ruska, potápa ho ukrajinská kríza

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) v piatok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska o jeden stupeň na BBB-. Dôvodom je napätie okolo ukrajinskej krízy, ktoré viedlo k rozsiahlemu odlivu kapitálu z Ruska.

25.04.2014 10:05
debata (5)

„Zníženie ratingu odráža riziko pokračovania výrazného odlivu kapitálu, ktorý sme zaregistrovali v prvom štvrťroku,“ uviedla S&P. Podľa odhadov ruskej centrálnej banky predstavoval odlev kapitálu z Ruska v prvom štvrťroku 63,7 miliardy dolárov. Podľa Svetovej banky by mohol v celom tomto roku dosiahnuť 150 miliárd dolárov.

Západné krajiny pre postup Moskvy voči Ukrajine uvalili sankcie na vybraných ruských predstaviteľov a pohrozili aj hospodárskymi sankciami voči Rusku. Svetová banka nedávno varovala, že ruská ekonomika by tento rok mohla v dôsledku ukrajinskej krízy klesnúť až o 1,8 percenta.

S&P už v marci upozornila Moskvu na možnosť zníženia hodnotenia úverovej spoľahlivosti, keď zhoršila výhľad ruského ratingu zo stabilného na negatívny. Výhľad zostáva aj naďalej negatívny, takže Rusku hrozí ďalšie zhoršenie ratingu. Podnetom k takémuto kroku by podľa S&P mohlo byť sprísnenie sankcií voči Rusku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #S&P