Sankcie proti Rusku by skosili slovenský rast na polovicu

Uvalenie najprísnejších ekonomických sankcií zo strany Európskej únie na Ruskú federáciu by sa výrazne podpísalo aj na hospodárskom raste Slovenska.

05.05.2014 15:35
debata (53)

Pripustil to v pondelok na tlačovej konferencii premiér Robert Fico, podľa ktorého by to mohlo znamenať aj ukrojenie takmer polovice z rastu ekonomiky. „Ak by sa prijali najprísnejšie ekonomické sankcie voči Ruskej federácii, tak nám klesne náš hospodársky rast v budúcom roku takmer o polovicu. To hovorí za všetko,“ povedal Fico v pondelok pred novinármi.

Presné čísla uvádzať nechcel, pretože podľa neho vychádzajú z dôvernej analýzy. Európska komisia pritom v pondelok zverejnila aktuálnu prognózu, podľa ktorej by slovenské hospodárstvo malo v budúcom roku rásť o 3,1 % (viac v článku Slovensko bude rásť rýchlejšie ako únia, tempom 2,2 %).

Premiér preto očakáva na úrovni Európskej únie vážnu diskusiu. Medzi jednotlivými krajinami je totiž podľa neho, pokiaľ ide o možnosť uvalenia ekonomických sankcií voči Ruskej federácii, veľa rozdielnych názorov. Postoj Európskej únie by mal byť však podľa neho jednotný. „Aj preto očakávam na tému ekonomických sankcií pomerne vážnu diskusiu a na konci tejto diskusie očakávam aj jednotný výstup Európskej únie. Ale bude určite ovplyvnený tým, že každá krajina má na túto tému iný pohľad,“ dodal Fico.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #Ukrajina