Hotelier: Dostať sa k eurofondom je nemožné

Podnikanie bolo pred vstupom do Európskej únie jednoduchšie. Tak začína rozprávanie Pavel Ivanko, majiteľ penziónu STIV v krásnom horskom prostredí Čertovice. V zimných mesiacoch je penziónik vhodný na rodinnú dovolenku hlavne pre vyznávačov zimných športov, pretože je v bezprostrednej blízkosti zjazdoviek.

08.05.2014 10:00
Nízke Tatry Foto:
Príroda Nízkych Tatier láka ľudí v lete aj v zime, hotelier z penziónu na Čertovici však má podozrenie, že prideľovanie eurofondov v cestovnom ruchu je zmanipulované.
debata (7)

V letných mesiacoch, ale aj na jar či jeseň je ideálny pre tých, ktorí radi trávia dovolenku aktívne turistikou a návštevou blízkych jaskýň.

Ivanko vraví, že pred desiatimi rokmi, keď Slovensko nebolo súčasťou únie, nemusel bojovať so zložitou administratívou a právne predpisy neboli také nezrozumiteľné. Na druhej strane však vstup do únie jeho prevádzke pomohol. „Vstup SR do eurozóny ako jedinej krajiny z V4 však už nie. Pokles kurzu okolitých mien oproti euru predražil naše služby, nehovoriac už o fixácii slovenskej koruny oproti euru v čase najväčšieho hospodárskeho rastu SR,“ dodáva Ivanko.

Penzión v srdci Nízkych Tatier sa pravidelne uchádza aj o finančnú pomoc z Európskej únie. Eurofondy chcú využívať na neustálu modernizáciu, pretože konkurencia v regióne je veľká a zákazník čoraz náročnejší. „Čerpanie eurofondov v cestovnom ruchu je však potrebné pomenovať pravdivo, to znamená podľa skutočných realizovateľných príspevkov, ktoré sú určené podľa mňa len pre vyvolených uchádzačov," myslí si Ivanko.

Jeho žiadosti predkladané na výzvy o finančné príspevky na podporu podnikateľských aktivít v cestovnom ruchu, aj keď spĺňali požadované náležitosti a relevantné kritériá, neboli akceptované. "Som presvedčený, že sú prideľované podľa splnených kritérií uvedených v predmetných žiadostiach či výzvach, kde však pri každej je uvedené, že právny nárok nemáte. Pokiaľ dané stredisko cestovného ruchu požadované kritériá vypísanej výzvy spĺňa, mali by sa finančné prostriedky prerozdeliť na všetky žiadosti, ktoré podmienky spĺňajú tak, ako je to v iných rezortoch, či už v poľnohospodár­stve, lesníctve, vo vodohospodárstve. Pre modernizáciu nášho strediska sa budeme aj napriek uvedenému postoju o prostriedky z eurofondov uchádzať aj naďalej,“ poznamenal.

Ako o veľkom pluse, ktorý pomohol rozhýbať turizmus, hovorí Ivanko o zrušení hraníc. To jednoznačne prispelo k tomu, že v sedle Čertovica pribudli turisti. Napriek tomu je udeľovanie vstupných víz v niektorých prípadoch naďalej zložité.

Problémy s prideľovaním eurofondov na cestovný ruch sa vyskytli aj v minulosti. Štát vyraďoval uchádzačov o eurofondy za zvláštnych okolností a o prideľovanie zdrojov sa zaujímala aj polícia.

Cestovný ruch sa pritom dlhodobo označuje za odvetvie, z ktorého by malo poriadne profitovať slovenské hospodárstvo. V ubytovacích zariadeniach cestovného ruchu vlani podľa údajov Štatistického úradu SR prenocovalo 4,048 milióna ľudí, z toho 2,4 milióna tvorili domáci návštevníci a zvyšok zahraniční. Rok predtým dosiahol počet návštevníkov necelých 3,8 milióna. Turistov rok čo rok postupne pribúda po tom, čo v rokoch 2009 a 2010 počty návštevníkov pre celosvetovú hospodársku a finančnú krízu stagnovali.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #cestovný ruch