Amazon mal v Británii tržby 7 miliárd USD, štátu odviedol len 10 miliónov

Americký internetový predajca Amazon za minulý rok zaplatil vo Veľkej Británii na daniach iba desať miliónov libier, hoci v krajine utŕžil zhruba 7,3 miliardy dolárov. Vyplýva to z informácií firmy.

10.05.2014 16:16
debata (7)

Nízke dane sú dôsledkom toho, že Amazon väčšinu svojich európskych ziskov vykazuje cez holandský podnik oslobodený od daní.

Všetci zákazníci Amazonu v Európe sú podľa agentúry Reuters v zmluvnom vzťahu s jeho firmami sídliacimi v Luxembursku, ktorým tiež platí za nakúpený tovar. Tieto firmy potom znižujú svoje zdaniteľné príjmy platením poplatkov ďalšiemu partnerskému podniku so sídlom v Luxembursku, ktorý je oslobodený od daní a stojí na vrchole firemnej štruktúry Amazonu v Európe.

Spoločnosť Amazon zdôraznila, že dodržiava daňové pravidlá všetkých krajín, v ktorých pôsobí.

Snahy firiem o znižovanie daňového zaťaženia sa stali v Európe dôležitou témou. V uplynulých rokoch sa ukázalo, ako sa niektorým veľkým podnikom, napríklad americkým internetovým spoločnostiam Apple a Google, darí na niektorých dôležitých trhoch platiť len zanedbateľné dane.

Amazon je najväčším internetovým predajcom na svete. Firma plánuje postaviť distribučné centrum v Českej republike pri Prahy. Prácu by tam malo nájsť približne 1500 ľudí, v predvianočnej špičke až dvojnásobok. Firma pôvodne plánovala mať distribučné centrum aj v Brne, osud tohto projektu je však neistý. O túto investícu malo záujem aj Slovensko.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Veľká Británia #Amazon