Česká vláda sa chystá zachrániť investíciu Amazonu v Brne

Česká vláda na svojom pondelkovom zasadnutí prerokuje situáciu okolo možnej výstavby skladu v Brne pre americký internetový obchod Amazon. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) totiž verí, že je stále šanca získať túto investíciu re Moravu.

11.05.2014 14:11
Amazon Foto: ,
Sklad obchodu Amazon.com v americkom Phoenixe
debata

Informovala o tom Vanesa Šandová z tlačového oddelenia úradu českej vlády. Na rokovaní bol podľa nej pozvaný aj brniansky primátor Roman Onderka.

„Verím, že stále existuje šanca dotiahnuť celý zámer do úspešného konca a získať pre južnú Moravu veľkú investíciu spojenú so vznikom 1500 pracovných miest,“ uviedol Sobotka.

Vláda v súčasnosti čaká na vyjadrenie Amazonu, či chce naďalej svoje logistické centrum postaviť v Brne. Zástupcovia Amazonu si vzali čas na rozmyslenie po tom, čo zastupiteľstvo v Brne v polovici apríla na štvrtý pokus schválilo predaj potrebných pozemkov v priemyselnej zóne Černovická terasa developerovi CTP Invest.

Developer v informačnom systéme EIA už ale znovu zverejnil zámer postaviť brniansky sklad Amazonu, chce posúdiť vplyv projektu na životné prostredie. Jihomoravský kraj zároveň vyvesil oznámenia o zámere na svojej úradnej tabuli.

Amazon po predchádzajúcich troch nesúhlasoch brnianskeho zastupiteľstva s predajom pozemkov pre CTP Invest začiatkom apríla oznámil, že s Brnom už nepočíta. Po následnom súhlase zastupiteľov ale zástupcovia firmy rokovali s premiérom Sobotkom a ministrom priemyslu a obchodu Janom Mládkom. Sobotka potom koncom apríla povedal, že jasné stanovisko Amazonu k stavbe skladu očakáva za jeden až dva mesiace.

Amazon sľubuje v Brne investíciu za takmer tri miliardy českých korún a 1500 pracovných miest. Obyvatelia priľahlých mestských častí však majú strach zo zvýšenej dopravy, ktorá je podľa nich už teraz za hranicou únosnosti.

V obci Dobrovíz pri Prahe už sa developer s miestnou samosprávou dohodol. Počet pracovných miest v tunajšom logistickom centre Amazonu má byť rovnaký ako v Brne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Amazon #Brno