Minister odvolával pre chyby v eurofondoch

Minister financií Peter Kažimír začal s personálnymi zmenami v rezorte po tom, čo Európska komisia našla viacero chýb v kontrole čerpania eurofondov.

16.05.2014 11:15
ministerstvo financií, úrad, Bratislava Foto:
Audítori Európskej komisie v neverejnej správe poukazujú na zlyhanie vnútornej kontroly na ministerstve financií.
debata (7)

Ešte pred mesiacom minister odvolal generálneho riaditeľa sekcie auditu a kontroly, aj keď informoval o tom až teraz. Na ministerstve pracoval od novembra 2011, teda ešte za predchádzajúcej vlády. „Od 16. apríla 2014 bola poverená vedením sekcie auditu a kontroly bývalá generálna riaditeľka. Počas jej pôsobenia bol systém kontroly hodnotený komisiou pozitívne,“ tvrdí poradca ministra financií Radko Kuruc.

Audítori Európskej komisie ešte koncom minulého roka našli mnohé predražené nákupy, diskrimináciu alebo zvýhodňovanie uchádzačov vo výberových konaniach v rámci štátnych projektov financovaných z európskych peňazí.

Audítori poukazujú na zlyhanie vnútornej kontroly práve na ministerstve financií. Rezort vyzvali, aby urobil poriadok v riadiacej a kontrolnej práci a prijal akčný plán. Inak Slovensku hrozí pozastavenie čerpania eurofondov. „Ministerstvo financií s Európskou komisiou aktívne komunikuje s cieľom vysvetlenia prípadných nejasností. Na základe komunikácie s Európskou komisiou sú prijímané opatrenia na preukázanie spoľahlivosti orgánu auditu,“ odkázal Kuruc.

Či v najbližšom čase dôjde k ďalšiemu odvolávaniu, nateraz nepovedal. „Je potrebné počkať na správu Európskej komisie. Je však potrebné povedať, že len jedno z troch generálnych riaditeľstiev má výhrady voči výkonu kontroly. Zvyšné dve nemajú,“ hovorí Kuruc.

Minister vo štvrtok absolvoval vo svojom rezorte aj neformálny poslanecký prieskum. „Pre mňa je kľúčovým zistenie, že ministerstvo si vážnosť problému uvedomuje a že chápe dopady prípadného krátenia eurofondov,“ povedal líder strany Sieť Radoslav Procházka.

Komisia zamerala kontrolu okrem Operačného programu Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast aj na programy Informatizácia spoločnosti a Výskum a vývoj. Komisia žiada, aby sa vo všetkých operačných programoch zaviedli zmeny v systéme manažmentu a kontroly.

Na neverejnú správu komisie, v ktorej sa konštatuje, že „Európska komisia sa nemôže spoliehať na výsledky práce slovenských kontrolórov“, ako prvý poukázal Rádiožurnál.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba