Dlhy bude brzdiť aj rezerva z lepšieho výberu daní

Povinnosť viazania 3 % výdavkov pre prekročenie verejného dlhu na úrovni 55 % HDP zabezpečí rezort financií najmä cez rezervu na lepší výber daní.

16.05.2014 17:45
debata

Schválený rozpočet na rok 2014 totiž obsahuje na výdavkovej strane v kapitole všeobecná pokladničná správa rezervu na zlepšenie výberu daní, ktorá nie je alokovaná na konkrétne výdavkové politiky. Z tejto rezervy sa podľa rezortu financií viaže objem zodpovedajúci už potvrdeným dodatočným príjmom z lepšieho výberu daní na úrovni 200 miliónov eur.

Celkovo musí štát podľa sankcie vyplývajúcej z prekročenia 55-percentnej hranice dlhovej brzdy viazať 305 miliónov eur. Viazanie výdavkov sa nevzťahuje na transfery Sociálnej poisťovne, výdavky na likvidáciu škôd spôsobených živelnými pohromami, výdavky na správu štátneho dlhu, prostriedky Európskej únie, prostriedky štátneho rozpočtu na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie a odvody do Európskej únie.

Podľa pravidiel dlhovej brzdy sa však viaže celá rezerva vlády a predsedu vlády spolu vo výške viac ako 3 mil. eur. Okrem toho zostáva vláde zaviazať viac ako 100 mil. eur. Tie majú byť podľa rezortu financií viazané na jednotlivých ministerstvách a zvyšných kapitolách štátneho rozpočtu.

"Ministerstvo financií listom informovalo jednotlivých ministrov o viazaní prostriedkov v ich kapitolách aj s presnou sumou, ktorú musia škrtať a odporučilo im úspory na strane prevádzky jednotlivých ministerstiev,“ píše tlačový odbor rezortu financií.

Nemôžu byť pritom škrtané výdavky na celé regionálne školstvo, transfery pre verejné vysoké školy, detské domovy, výdavky na podporu rodiny, štipendiá, poistné platené štátom, platby za poistencov štátu, transfery samospráve ale ani platy v regionálnom školstve, hasičov, colníkov, policajtov a podobne. "Štruktúra jednotlivých výdavkov po zohľadnení výnimiek je plne v kompetencii jednotlivých rozpočtových kapitol,“ dodáva ministerstvo financií.

Slovensko podľa jarnej notifikácie Eurostatu vlani na jednej strane znížilo deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu, hrubý dlh verejných financií však vzrástol nad 55 % výkonu ekonomiky. Podľa oficiálnych čísiel predstavoval deficit vlani 2,77 % hrubého domáceho produktu oproti 4,5-percentnému schodku z roku 2012 a dlh verejnej správy stúpol z 52,66 % hrubého domáceho produktu v roku 2012 na minuloročných 55,42 % výkonu ekonomiky. Na jeseň bude Eurostat opätovne naše údaje za minulý rok notifikovať už podľa novej metodiky ESA2010, čo môže priniesť navýšenie vlaňajšieho dlhu aj deficitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dlhová brzda #HDP