Prišlo najlepšie pokrízové obdobie

Slovenská ekonomika sa od začiatku tohto roka zotavuje nad očakávania. Kým v závere vlaňajška rástlo domáce hospodárstvo tempom 1,5 percenta, v prvom štvrťroku tohto roka poskočilo až na úroveň 2,4 percenta. Rýchlejší rast HDP pohol aj s číslami zamestnanosti. Práve v tomto roku sa očakáva, že pribudnú tisícky nových miest. Najviac vo výrobe, v strojárstve, automobilkách a službách.

17.05.2014 07:45
debata (23)

Portál Profesia za prvé tri mesiace tohto roka zverejnil o 14 percent viac pracovných ponúk ako vlani v rovnakom období.

„Ide o najpozitívnejší štvrťrok v pokrízovom období. Ponuky rastú už sedem mesiacov po sebe. Firmy hľadajúce zamestnancov za prvé tri mesiace tohto roka na profesia.sk zverejnili 36 354 pracovných ponúk. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka, kedy zverejnili 31 761 ponúk, ide o nárast necelých 4 600 ponúk,“ povedala Marcela Glevická z portálu profesia.sk. Viac pracovných ponúk je aj v odvetví elektrotechniky a energetiky, ako aj v stavebnom priemysle.

„Ak nedôjde k zásadným zmenám v aktuálnych ekonomických trendoch, v tomto roku by podľa našich odhadov mohla zamestnanosť rásť v rozmedzí 0,2 až 0,5 percenta, optimistický variant hovorí až o raste o jedno percento,“ hovorí viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Luboš Sirota.

Aktuálne čísla rastu HPD vydané Štatistickým úradom dostali Slovensko medzi najrýchlejšie rastúce krajiny eurozóny. Rýchlejšie rástla len ekonomika Lotyšska a Nemecka, nášho najvýznamnejšieho obchodného partnera. Oživenie nemeckého hospodárstva, a s tým spojený rast externého dopytu, je totiž jedným z hlavných ťahúňov zrýchlenia hospodárskeho rastu na Slovensku. Do Nemecka smeruje pätina slovenského vývozu, pričom až štvrtina pracujúcich Slovákov je zamestnaná v priemyselných firmách, ktoré sú závislé od vývoja exportu.

Navyše viac než polovica slovenského vývozu smeruje do eurozóny, pre ktorú je Nemecko hospodárskou lokomotívou. „Ekonomika má teraz veľmi dobre našliapnuté k tomu, aby sa dostávala ešte vyššie. Podmienky jej prajú. Ekonomická situácia sa zlepšuje, veľké krajiny ako Nemecko rastú, zákaziek v priemysle je dostatok. Preto i ďalší štvrťrok by mal ukázať pozitívny výsledok,“ zhodnotil Michal Kozub, analytik Home Credit Slovakia.

Ekonomike začínajú pomáhať aj bežní ľudia, a to tak, že sa viac osmeľujú v obchodoch pri nakupovaní. „Naznačujú to rastúce maloobchodné tržby, ktoré v prvom štvrťroku vzrástli o 4,3 percenta,“ tvrdí analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. Viac minúť si môžu dovoliť tí, ktorí majú prácu. Platy totiž rastú tento rok rýchlejšie, ako ceny v obchodoch. Spotrebitelia totiž už štvrtý mesiac po sebe zažívajú situáciu, keď ceny celkovo klesajú. Inflácia v apríli dosiahla medziročne nové dno na úrovni –0,2 percenta. Od začiatku tohto roka sa pod tento stav podpísali najmä lacnejšie energie, aktuálne spotrebitelia môžu nižšie ceny pocítiť aj pri každodenných nákupoch potravín.

„Na základe prekvapivo silných čísel z prvého štvrťroka budeme v najbližšom období revidovať náš odhad rastu HDP na tento rok, a to mierne smerom nahor z úrovne 2,9 percenta na 3 až 3,1 percenta,“ konštatuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Slovenský rezort financií je v odhadoch nateraz konzervatívnejší. V Programe paktu a stability odhaduje, že domáca ekonomika porastie v tomto roku tempom 2,3 percenta.

Medzi riziká, ktoré môžu tohtoročný rast ekonomiky aj tvorbu nových pracovných miest ohroziť, patrí najmä aktuálny vývoj na Ukrajine. „Akékoľvek napätie, rast cien ropy či prudké oslabovanie ruského rubľa sa môže negatívne prejaviť aj na slovenskom priemysle, najmä v oblasti segmentu automotive. Ak by došlo k opakovaniu plynovej krízy, negatívny vplyv by bol ešte hlbší,“ dodáva Sirota.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Slovensko #HDP