Základňa Ryanairu v Bratislave sa odkladá

Najväčší nízkonákladový prepravca v Európe – írsky Ryanair ešte vlani zvažoval, že v Bratislave by chcel do roka zriadiť svoju základňu.

18.05.2014 09:43
debata

Plány však momentálne nevyzerajú veľmi reálne. Katarzyna Gaborec, zástupkyňa Ryanairu pre Slovensko, pre Pravdu potvrdila, že s bratislavským letiskom síce o základni rokujú, či sa však dohodnú, je podľa nej otázne. "Zatiaľ je veľmi predčasné hovoriť o tom, či v Bratislave vybudujeme základňu. Všetko závisí od dodávky nových lietadiel,“ vysvetľuje Gaborec.

Ryanair si totiž objednal od Boeingu 180 lietadiel za zhruba 16 miliárd dolárov. Niekoľko kusov bude dodaných už tento rok. Ak by sa Ryanair s Bratislavou na zriadení základne dohodol, na letisku by mohli "nocovať“ minimálne štyri írske lietadlá. Pre bratislavské letisko by to znamenalo spojenie s ďalšími destináciami, ako aj viac prepravených cestujúcich.

Írsky prepravca zároveň predstavil zimný letový poriadok, ktorý začne platiť koncom tohtoročného októbra. Z Bratislavy sa bude lietať na 10 linkách. Tradične na Britské ostrovy, do Dublinu či Bruselu. "Do letového poriadku však pribudne linka do Barcelony – Girony na severe Španielska, pretože je to veľmi obľúbená destinácia a aj v zimnom období je tu celkom dobré počasie,“ tvrdí Marcus Leopold, hovorca prepravcu.

Nízkonákladová spoločnosť chce ešte viac zabojovať o zákazníka, pretože na krk jej dýcha easyJet a medzi Slovákmi sa obľube začína tešiť aj rakúska flyNiki či maďarsko-poľský WizzAir. Od 1. januára 2014 preto znížili letiskové poplatky za zapísanú batožinu pre tých, ktorí nemali vopred zarezervovanú batožinu online. Poplatok klesol zo 60 eur na 30 eur za batožinu podanú pri check-in pulte na letisku. Rovnako klesol aj poplatok zo 60 eur na 50 eur za príručnú batožinu pri nástupnej bráne, čím sa Ryanair vyrovnal poplatkami konkurenčným leteckým spoločnostiam. Na palubu si môžu cestujúci po novom zobrať aj druhú batožinu zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Ryanair