Lekári o registračných pokladniciach nechcú ani počuť

Povinné zavedenie registračných pokladníc v ambulanciách by zmenilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti na obchodnú činnosť. Myslí si to Asociácia súkromných lekárov (ASL) a Slovenská komora zubných lekárov (SKZL), ktoré s návrhom zaviesť pokladnice v ordináciách zásadne nesúhlasia.

20.05.2014 14:10
debata (38)

Odmietajú snahy zmeniť lekárov na obchodníkov. Podotýkajú, že žiadna krajina na svete povinné používanie registračnej pokladnice doteraz v zdravotníctve nezaviedla. Prízvukujú, že lekári nie sú živnostníci, navyše v súčasnosti majú povinnosť pacientovi vydať riadny daňový doklad o priamej platbe, evidovať tieto príjmy a odvádzať z nich dane. Tvrdia, že väčšina ich členov takéto príjmy riadne priznáva.

„Odhad ministerstva financií o desiatkach miliónov eur nepriznaných príjmov považujeme za prehnaný. Ak by sme mali ročne príjmy z priamych platieb od pacientov viac ako 200 miliónov eur, tak možno ani nepotrebujeme zdravotné poisťovne,“ vyhlásil prezident ASL Ladislav Pásztor s tým, že týmto číslam nedôverujú, považujú ich za skreslené. Podotýka, že povinnosť registračných pokladníc spôsobí zbytočné náklady najmä lekárom na vidieku, ktorí vyberú na poplatkoch minimum.

Prezident SKZL Ján Gašič dopĺňa, že okrem počiatočných nákladov na zakúpenie pokladnice, budú mať lekári aj náklady na prevádzku, vyčísliť ich však v súčasnosti nevie. Toto všetko si podľa neho premietnu do cien. Tvrdí, že problémom bude aj ďalšie administratívne zaťaženie, ktoré odvádza lekára od jeho práce a tou je starostlivosť o pacientov. „Tu sa hľadajú drobné peniaze v dlhodobo podfinancovanom rezorte,“ uviedol Gašič.

Zároveň sa pýta, či sa táto povinnosť dotkne len súkromných ambulancií. Nezodpovedaných otázok je podľa neho viac. Uvádza pritom príklad Francúzska, ktoré má podľa neho najprehľadnejší systém, pričom tam neunikne ani cent a nevykáže sa zdravotná starostlivosť, ktorá nebola poskytnutá.

„Vo Francúzsku prídete k lekárovi, vystaví vám účet a vy zaplatíte. Idete s ním do poisťovne a poisťovňa vám to preplatí. Zároveň si poisťovňa môže kedykoľvek skontrolovať, či ten výkon je spravený. Je to najčistejší systém ale neviem, či je to vhodné pre Slovensko a či by to nebolo zbytočné zaťaženie pacientov,“ vysvetlil prezident SKZL.

Podľa Pásztora, ak majú byť z lekárov podnikatelia, s čím zásadne nesúhlasia, mala by sa otvoriť aj otázka DPH. „Ak naozaj cez registračné pokladnice sa má na nás pozerať ako na klasických podnikateľov, tak potom by sme radi otvorili aj otázku možnosti odpočtu DPH a vôbec možnosti stať sa platiteľmi DPH aj pre súkromných lekárov,“ dodal Pásztor. SKZL a ASL združujú spolu šesť tisíc neštátnych lekárov.

Zaviesť povinnosť používať registračné pokladnice aj pre lekárov navrhuje ministerstvo financií (MF) ako jedno z konsolidačných opatrení. Lekári v súčasnosti pokladnice používať nemusia, ak pacient zaplatí v ordinácii poplatok napríklad za prednostné vyšetrenie, vyšetrenie na vodičský preukaz či zbrojný pas, stačí ak mu vypíšu príjmový doklad. Podľa MF však pri porovnaní výdavkov domácností na zdravotné služby a priznanými tržbami ambulancií bol len napríklad v roku 2011 rozdiel okolo 200 mil. eur. Rozšíriť povinnosť používať registračné pokladnice chce rezort nielen na lekárov ale aj do oblasti odborných, vedeckých a technických činností a ubytovacích služieb. Od tohto opatrenia očakáva výnos 71 mil. eur od roku 2015.

Zaviesť povinnosť používať registračné pokladnice aj pre lekárov navrhuje ministerstvo financií ako jedno z konsolidačných opatrení. Lekári v súčasnosti pokladnice používať nemusia, ak pacient zaplatí v ordinácii poplatok napríklad za prednostné vyšetrenie, vyšetrenie na vodičský preukaz či zbrojný pas, stačí ak mu vypíšu príjmový doklad. Podľa ministerstva však pri porovnaní výdavkov domácností na zdravotné služby a priznanými tržbami ambulancií bol len napríklad v roku 2011 rozdiel okolo 200 mil. eur. Rozšíriť povinnosť používať registračné pokladnice chce rezort nielen na lekárov ale aj do oblasti odborných, vedeckých a technických činností a ubytovacích služieb. Od tohto opatrenia očakáva výnos 71 mil. eur od roku 2015.

Rozdiel 200 mil. eur vypočítal rezort financií podľa vlastných slov z dostupných štatistických údajov, pričom výdavky domácností majú zahŕňať hotovostné platby obyvateľstva. So zavedením registračných pokladníc pre lekárov počíta už v budúcom roku. „Povinnosť mať registračné pokladnice sa bude týkať iba podnikateľských subjektov, to znamená že aj v prípade lekárov iba súkromných ambulancií,“ uviedlo tlačové oddelenie ministerstva.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #zdravotníctvo #lekári