Banky bojujú za nebankovky

Pred stredajším schvaľovaním úrokového stropu vo vláde silnie boj o jeho výšku. Za možnosť zachovania časti pôžičiek s vysokými úrokmi pre chudobných ľudí najnovšie bojujú aj slovenské banky.

26.05.2014 20:00 , aktualizované: 27.05.2014 07:00
rodina, exekúcia, banka Foto:
Po zmenách v Občianskom zákonníku sa už klienti nebankoviek nemusia obávať exekúcií.
debata (64)

Finančné domy prostredníctvom svojej asociácie žiadajú úrokový strop na úrovní trojnásobku ročnej percentuálnej miery nákladov, čo by v prípade spotrebných úverov bolo okolo 45 percent za rok. Podobný strop presadzujú aj nebankovky.

Ročná percentuálna miera nákladov je údaj zobrazujúci cenu úveru po započítaní všetkých poplatkov a úrokov. Vláda zatiaľ ustúpiť nemieni a schválený má byť úrokový strop vo výške dvojnásobku ročnej percentuálnej miery nákladov, čo je maximálne asi 30 percent za rok. Niektoré banky podľa odborníka posielajú ľudí do nebankoviek.

„To, že banky odmietajú menej bonitných klientov, je všeobecne známe a tým ich vlastne odsudzujú, aby sa stali ,potravou' pre nebankovky,“ povedal Miroslav Tulák zo Združenia slovenských spotrebiteľov. Podľa štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej na biznise nebankoviek vo veľkom zarábajú aj slovenské banky.

„Predpokladám, že časť nebankoviek na Slovensku naozaj funguje z finančných prostriedkov bánk a v niektorých prípadoch existuje aj priame prepojenie,“ uviedla Jankovská. "Ako plynie z najnovších informácii, nebankovky objemovo poskytujú pôžičky klientom už takmer vo väčšom objeme ako banky, tak je naozaj na mieste otázka, odkiaľ tieto nebankové subjekty finančné prostriedky majú,“ pokračovala Jankovská.

Napríklad nebankovka Consumer Finance Holding je členom skupiny VÚB – Intesa Sanpaolo. Pod holding spadajú: Quatro, Triangel, Klikshop, Slovenská požičovňa a QuatroCar. Niektoré z nich dostali pokuty za porušovanie zákona.

Napríklad jeden z klientov nebankovej spoločnosti QuatroCar bol podľa inšpekcie v októbri 2011 nepríjemne prekvapený pri žiadosti o predčasné splatenie úveru zobratého na kúpu ojazdenej Škody Octavia. Až doma si totiž všimol poplatok za poskytnutie úveru vo výške 2¤280 eur.

Celková výška nákladov na úver (RPMN) tak podľa obchodnej inšpekcie nebola na úrovni 14,34 percenta, ale viac ako 36 percent. Ak vláda v stredu schváli úrokový strop na úrovni 30 percent za rok, takáto zmluva uzavretá po 1. júni by bola automaticky neplatná, a klient by nebankovke musel vrátiť len istinu bez úrokov.

„Návrh stanoviť maximálnu odplatu vo výške 3-násobku priemerného RPMN (ročná percentuálna miera nákladov) je názorom Slovenskej bankovej asociácie, nie jednotlivých bánk. Podľa Slovenskej bankovej asociácie je táto úroveň primeraná aj vzhľadom na to, že maximálna výška odplaty do roku 2010 bola stanovená aj ako 4-násobok priemernej RPMN na všetky typy bankových aj nebankových spotrebiteľských úverov,“ povedala Zuzana Tučeková, hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie.

Prvý úrokový strop aj pre svoju výšku podnikanie nebankových subjektov veľmi neovplyvňoval. Napriek tomu viaceré finančné skupiny presadzovali jeho zrušenie, čo sa im nakoniec aj počas vlády Ivety Radičovej podarilo a výsledkom bolo prudké predraženie nebankových úverov. „Keď sme si robili prieskum, tak ročná percentuálna miera nákladov sa pri nebankových subjektov v priemere pohybuje v rozmedzí 60 % až 80 % za rok,“ priblížila Jankovská. V extrémnych prípadoch si ľudia môžu požičiavať prostredníctvom SMS pôžičiek za RPMN s úrokom nad desaťtisíc percent.

Na porovnanie pri štátom presadzovanom strope, bude pôžička 1 500 eur mať mesačnú splátku 64 eur pri ročnom úroku 30 percent a trojročnej dobe splatnosti. Klient tak nebankovke celkovo vráti 2 304 eur. Ak by rovnaký úver bol úročený 44 percentami za rok, mesačná splátka by stúpla na 76 eur a klient by nebankovke za tri roky vrátil až 2¤736 eur.

Zastaviť úžeru sa slovenská vláda snaží na základe zmien v Občianskom zákonníku presadených ministerstvom spravodlivosti spoločne s poslancami Smeru Antonom Martvoňom a Ottom Brixim. Popri úrokovom strope exekútori nemôžu ľuďom brať strechu nad hlavou pre dlhy do 2¤000 eur.

Tiež sa zakazuje exekúcia motorových vozidiel pre ťažko zdravotne postihnutých ľudí. Pri vymáhaní dlhu nad 500 eur trovy exekúcie nebudú môcť byť vyššie ako pohľadávka. V dobrovoľnej dražbe môžu nebankovky predať nehnuteľnosť len na základe trhovej ceny. Od 1. septembra 2014 musia byť spotrebitelia do 15 dní informovaní o nezaplatení splátky písomnou formou, alebo SMS správou.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #nebankové spoločnosti #úrokový strop