SPP je opäť štátny, ceny plynu sa nezvýšia

Po dvanástich rokoch od Dzurindovej privatizácie sa najväčší predajca plynu Slovenský plynárenský priemysel znova stal 100-percentnou štátnou spoločnosťou.

04.06.2014 12:55 , aktualizované: 05.06.2014 06:40
debata (107)

Valné zhromaždenie totiž v stredu schválilo odovzdanie 49-percentného podielu, ktorý doteraz vlastnil český Energetický a průmyslový holding, do vlastníctva štátu. Súkromnému investorovi zostal 49-percentný podiel vrátane manažérskych právomocí v oblasti tranzitu a distribúcie plynu.

Premiér Robert Fico tvrdí, že prevzatím SPP garantuje nezvyšovanie cien plynu. SPP bude ceny pre domácnosti držať napriek tomu, že týmto zatiaľ vytvára stratu na úrovni niekoľkých desiatok miliónov eur. Aby SPP nebol stratový, ceny by museli stúpnuť asi o tretinu. Kabinet si stanovil štyri roky na to, aby sa z SPP bez zdražovania plynu stala zisková firma.

zväčšiť
SPP, graf

Rezorty financií a hospodárstva pôvodne navrhovali, aby štát stratový SPP neprevzal. Premiér Fico však upozorňoval, že strana pred voľbami sľubovala stabilné ceny plynu. „Bolo uskutočnené politické rozhodnutie vlády, ktoré dá štátu absolútnu kontrolu nad nákladmi určujúcimi ceny plynu,“ vyhlásil včera premiér Robert Fico.

Vďaka tomuto kroku podľa neho už nebudú vznikať hrozby súdnych sporov medzi štátom a spoluvlastníkom SPP. V minulosti totiž dominantný dodávateľ plynu otvoril viac ako dvadsať súdnych sporov, v ktorých napádal štát za odmietanie zvyšovania cien plynu. Žaloby SPP po zmene vlastníka stiahol.

Firma tesne pred vstupom českého vlastníka žiadala takmer tretinové zvýšenie ceny plynu pre domácnosti, ktoré regulačný úrad zamietol. Neskôr sa nový vlastník zaviazal, že v roku 2013 nepodá návrh na zdraženie, čo aj dodržal a ceny dokonca zhruba o pol percenta klesli.

Na predaj plynu domácnostiam však zatiaľ bude doplácať štátna kasa. Firma totiž plyn zákazníkom s regulovanou cenou dodáva so stratou, keďže niekdajší francúzski a nemeckí privatizéri zo spoločností GdF Suez a E.ON Ruhrgas uzavreli dlhodobú zmluvu s nevýhodnými podmienkami. Regulačný úrad nechce dovoliť, aby boli dané podmienky v plnej miere prenesené na odberateľov. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský však tvrdí, že v nasledujúcich rokoch sa to zmení. „Chceli by sme, aby naše nákupné ceny patrili medzi najlepšie,“ podčiarkol šéf hospodárskeho rezortu. Ruský Gazprom už nedávno Slovensku plyn zlacnil, ale daná zľava ešte na zisk nestačí.

Firmu v najbližších dňoch ešte čaká zmena členov predstavenstva a potom štát spustí reštrukturalizáciu, aby znížil prevádzkové náklady. Malatinský však o počtoch prepustených ľudí zatiaľ hovoriť nechcel.

Štát za prebratie nezaplatí doterajšiemu vlastníkovi 49 percent akcií v SPP ani cent. Na svoje plecia však zoberie asi 60-miliónový dlh, ktorý doteraz mali zahraniční vlastníci. Na druhej strane sa však štát dostáva k majetku v hodnote 58,8 milióna eur.

Privatizácia 49-percentného podielu v SPP spolu s právom firmu ovládať prebehla počas vlády Mikuláša Dzurindu v roku 2002. Odvtedy plyn rapídne zdražel. Ficova vláda to odmieta.

„Za všetkých okolností budeme chrániť odberateľov od zdražovania plynu,“ odpovedal na otázku, či záväzok dodrží aj v prípade, že by konkurenti spustili konanie o zneužití dominantného postavenia na trhu. Zatiaľ na to nie je dôvod, keďže plynu je na trhu dostatok a súperi SPP skupujú lacné prebytky plynu.

V prípade, že by SPP zneužíval dominantné postavenie, hrozila by mu sankcia šplhajúca sa až do výšky desiatich percent z obratu. SPP vlani dosiahol výnosy z predaja výrobkov a služieb vo výške 1,861 miliardy eur. Zisk mal vo výške 268 miliónov eur, čo bolo v porovnaní s predchádzajúcim rokom menej o 97 miliónov. „Dôvodom poklesu je najmä zníženie objemu predaja zemného plynu SPP na domácom trhu v dôsledku rastúcej konkurencie. Ďalším dôvodom je aj ukončenie príjmu z prenájmu tranzitnej infraštruktúry, ktorá vo februári 2013 prešla do Eustreamu,“ komentoval dosiahnuté výsledky hovorca SPP Peter Bednár.

Vláda schválila prevzatie 49-percentného podielu SPP už v septembri. Časť opozície kúpu stratovej časti SPP kritizovala. Poukazovala na to, že súkromným finančníkom po transakcii zostane ziskový tranzit a distribúcia.

Firma tiež má znížiť svoje základné imanie, čo by sa neskôr mohlo nepriaznivo prejaviť na jej dividendách pre štát. Základné imanie totiž možno bude treba doplniť, keďže je dôležité pri dôvere bánk pri poskytovaní úverov, a preto pri nízkom základnom imaní môžu rásť úroky za požičané peniaze.

Na najbližšie roky je však vyplácanie dividend z celej skupiny SPP dividend dohodnuté. V roku 2015 by mal získať štát podiely vo výške 400 miliónov eur, potom sa dividendy znížia na 300 miliónov.

Predaj 49-percentného akcionárskeho podielu v skupine SPP prebehol pred voľbami v roku 2002. Okrem menšinových majetkových práv vtedy zahraniční privatizéri kúpili aj právo firmu ovládať. Vlani však podiely nemeckých a francúzskych vlastníkov za 2,6 miliardy eur kúpil Energetický a průmyslový holding, ktorý patrí spoločnosti PPF českého miliardára Petra Kellnera, slovenským finančníkom J&T a Danielovi Křetínskemu. Neskôr sa holding stal majiteľom tiež Stredoslovenskej energetiky. PPF však má čoskoro z holdingu vycúvať. J&T spolu s Křetínskym si na kúpu Kellnerových podielov už dohodli s bankami 1,8-miliardový úver.

Pôvodný článok nahradil redakčný materiál denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP