Čína bude ako USA, čaká ju 'zlatý vek' plynu

"Zlatý vek" zemného plynu, ktorý teraz zažívajú Spojené štáty, dorazí v najbližších piatich rokoch aj do Číny.

10.06.2014 11:44
(typo - nepouzivat v orise) Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

Čínsky dopyt po plyne sa do roku 2019 takmer zdvojnásobí a vynahradí mierne spomalenie rastu v ostatných častiach sveta. Predpovedala to Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) v utorkovom strednodobom výhľade trhu s plynom.

IEA očakáva, že svetový dopyt po plyne porastie v budúcej päťročnici v priemere o 2,2 percenta. V minulom strednodobom výhľade agentúra predpovedala ročný rast o 2,4 percenta. Väčšinu nového globálneho dopytu bude uspokojovať prudko rastúci dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG), rolu budú hrať ale aj nové plynovody. Oproti tradičnej dominancii štátnych dodávateľov na tradičnom trhu na prudko rozširujúcom sa trhu LNG prevezmú vedúcu úlohu súkromne spoločnosti z Austrálie, Kanady a USA.

Svetové dodávky LNG vzrastú do piatich rokov podľa IEA o 40 percent na 450 miliárd kubických metrov ročne, čo zhruba zodpovedá terajšej ročnej spotrebe Európskej únie alebo 15 percentám celosvetovej spotreby. Polovicou sa na novom vývoze LNG bude podieľať Austrália, Severná Amerika k nemu prispeje ôsmimi percentami, odhaduje agentúra.

„Vstupujeme do veku oveľa účinnejších trhov zemného plynu, čo bude prínosné aj pre energetickú bezpečnosť,“ uviedla k správe výkonná riaditeľka IEA Maria van der Hoevenová. Upozornila ale na to, že ak zostanú ceny LNG príliš vysoké, mnohé krajiny si tieto dodávky nebude môcť dovoliť, čo otvorí znovu dvere uhliu. Podľa nej je preto nutné včas investovať do novej ťažby a zariadení pre dovoz a spracovanie LNG.

Dopyt po plyne v Číne by mala do piatich rokov vzrásť o 90 percent na 315 miliárd kubíkov ročne a potiahne ho priemysel a doprava pod tlakom snáh o pokles znečistenia ovzdušia. Polovicu zvýšeného čínskeho dopytu pokryjú nové domáce zdroje, väčšinou z nekonvenčného dobývania plynu z bridlicových hornín. Čínska ťažba plynu by mala do roku 2019 narásť o 65 percent na 193 miliárd kubíkov.

Úplne opačne sa má podľa správy IEA vyvíjať európsky trh. Pre nízky dopyt elektroenerge­tického sektora v kombinácii so silnou vládnou podporou obnoviteľných zdrojov sa európska spotreba plynu v najbližších rokoch nevráti na doterajšie maximum z roku 2010. Napriek terajším politickým vyhláseniam reagujúcim na ukrajinskú krízu agentúra v najbližších rokoch nepočíta s významnejšou diverzifikáciou európskych zdrojov plynu.

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #IEA