Leo Express chce jazdiť z Prahy do Košíc napriek komplikáciám

Český súkromný dopravca Leo Express počíta s prevádzkovaním vlakového spojenia z Prahy do Košíc od polovice decembra tohto roka napriek odstúpeniu Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) od spolupráce na príprave spoločného projektu. Informoval o tom v piatok portál idnes.cz.

13.06.2014 15:59
debata

Ako ďalej uviedol, plány českého súkromného železničného dopravcu Leo Express na to, že bude voziť pasažierov na Slovensko s miestnym partnerom, padli. Železničná spoločnosť Slovensko s ním nebude od začiatku budúceho cestovného poriadku oproti pôvodným plánom spolupracovať na linke medzi Prahou a Košicami. Generálny riaditeľ ZSSK Pavol Gábor potvrdil, že práce na projekte spoločného vlaku zastavili minulý týždeň. Dôvody neuviedol, ale potvrdil, že návrh na koniec spolupráce vzišiel od nich.

„Pre Leo Express ide v jeho plánoch o veľkú komplikáciu: na slovenskom partnerovi nechal zaistenie dopravnej cesty na Slovensku pre spoločný projekt. Odstúpením ZSSK tak prišla firma o istotu, že sa v cestovnom poriadku nájde pre jej vlaky miesto,“ informoval český portál. Majiteľ Leo Express Leoš Novotný však tvrdí, že o komplikáciu nejde. „Počítame s tým, že kapacitu objednanú ZSSK prevezmeme. Plán jazdiť na Slovensko trvá,“ povedal Novotný. Podľa neho sa zmení len to, že budú jazdiť sami bez spolupráce so slovenským dopravcom.

S vlakmi medzi Prahou a Košicami pritom počíta návrh cestovného poriadku a objednaná kapacita na českej strane. Leo Express má podľa plánu od polovice decembra jazdiť medzi Prahou a Košicami dvakrát denne. Dva páry vlakov nebudú na rozdiel od iných spojov zastavovať v Přerove, ale Leo Express po ročnej pauze pridáva do návrhu zastavovanie v Pardubiciach.

Z Prahy do Košíc doposiaľ cez deň jazdí iba jeden vlak Košičan, od decembra má teoreticky jazdiť až päť vlakov. Priame vlaky chystá tiež RegioJet, a to dvakrát denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Praha #vlak #Košice #Leo Express