Enel už vyberá kupca Slovenských elektrární

Najmenej dve firmy už prejavili záujem o väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach. Podľa zistení denníka Pravda by malo ísť o firmy, ktoré už v Európe majú skúsenosti s prevádzkou jadrových elektrární.

20.06.2014 00:00
debata (53)

Túto podmienku spĺňa napríklad česká energetická skupina ČEZ, ktorá počas Dzurindovej vlády už bojovala o kúpu Slovenských elektrární. Jej hovorkyňa informáciu, že záujem o kúpu akcií pretrváva, nechcela priamo potvrdiť.

„O Slovenské elektrárne sme mali pred rokmi eminentný záujem, pretože vzájomné prepojenie aj vďaka spoločnej histórii v rámci jedného štátu dávalo logiku. Slovenský trh nás zaujíma aj naďalej, ale ku konkrétnym možnostiam sa nebudeme vyjadrovať,“ povedala zástupkyňa skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Druhým záujemcov by mohol byť podľa zistení Pravdy francúzsky GDF Suez, ktorý pred časom predal svoj podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle. Energetický a průmyslový holding za 49-percentný podiel zaplatil 2,6 miliardy eur, pričom GDF Suez dostal z týchto peňazí asi polovicu. Druhú polovicu získal nemecký E.ON Ruhrgas. Francúzska skupina spĺňa aj podmienku prevádzkovania atómových reaktorov. Energiu z jadra vyrába napríklad v Belgicku. Ani hovorkyňa tejto spoločnosti nechcela informácie o záujme komentovať. „Je mi to ľúto, ale klebety na trhu nekomentujeme,“ napísala Patricia Marie z GDF Suez.

Dôvody na predaj Slovenských elektrární
Skupina Enel potrebuje znížiť svoj dlh z 41,5 miliardy eur na 37 miliárd, aby upokojila svojich akcionárov  
Väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach Enel kúpil v roku 2002 za 839 miliónov eur, teraz je jeho hodnota asi 3 miliardy eur  
V prípade, že sa naplnia očakávania analytikov a cena elektriny začne stúpať, zvýši sa aj hodnota elektrární, čo môže byť výhodné pre nového majiteľa  

Informáciu o záujemcoch o kúpu 66 percent akcií v Slovenských elektrárňach vo štvrtok médiám prezradil zdroj oboznámený s problematikou. „Záujem prejavilo niekoľko spoločností,“ konštatoval zdroj, ktorý nechcel byť menovaný. Firma Enel sa k tomu odmietla vyjadriť. Nedávno však predstavitelia firmy priznali, že Enel sa snaží v tomto roku predať majetok za približne 4,4 miliardy eur, aby splnil svoje plány v oblasti zníženia dlhov. Napríklad šéf Slovenských elektrární Luca D’Agnese vyhlásil, že skupina Enel "zvažuje predaj rôznych podielov. Slovenské elektrárne nie sú jedinou takouto akvizíciou“.

Medzi odborníkmi sa hovorí aj o tom, že záujem o kúpu elektrární by mohol mať niektorý z ruských podnikov. Toto tvrdenie potvrdzuje aj fakt, že Sberbank s centrálou v Rusku poskytla firme sedemročný úver vo výške 870 miliónov eur. Takéto veľké pôžičky zvyčajne poskytujú združenia viacerých bánk, aby tak rozložili prípadné riziká. Na druhej strane šéf slovenskej časti Sberbank Rastislav Murgaš tvrdí, že je zhoda okolností, že podpisy pod zmluvou o pôžičke sa objavili práve v tomto čase.

„Na tomto úvere sme pracovali vyše roka. Stretol sa tu záujem financovať významnú investíciu a prevádzku na strane klienta s naším záujmom významne vstúpiť na európsky bankový trh, kde má Sberbank momentálne limitovanú angažovanosť,“ podčiarkol pre Pravdu Murgaš. Takisto zdroj zo slovenskej politiky, ktorý si neželá byť menovaný, denníku Pravda prezradil, že Rusi z rokovaní o kúpe akcií Slovenských elektrární vycúvali.

Prípadný predaj akcií talianskych privatizérov by pre Slovensko mohol byť príležitosťou, ako aspoň sčasti napraviť pre štát nevýhodnú privatizáciu firmy z čias druhej Dzurindovej vlády. Takúto možnosť potvrdil minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Slovensko by totiž pri prevode malo predkupné právo či by mohlo zmeniť niektoré podmienky. Takisto by sa mohla zlepšiť komunikácia so štátom, ktorý vlastní 34 percent akcií vo firme. „Ani po množstve rokovaní štát nemá dôkladný prehľad o meškaní a dôvodoch navyšovania rozpočtu na dostavbu nových blokov v Mochovciach,“ podotkol šéf hospodárskeho rezortu.

Informácie z agentúr nahradil redakčný článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel