Slovensko a Rusko prehlbujú ekonomickú spoluprácu

Slovensko a Rusko prehlbujú spoluprácu v ekonomickej oblasti. Vyplýva to z piatkového podnikateľského fóra, ktoré sa uskutočnilo formou spoločného zasadnutia Slovensko-ruskej podnikateľskej rady a ruskej Podnikateľskej rady pre spoluprácu so Slovenskom.

21.06.2014 06:59
debata (153)

Záštitu nad podujatím prevzal podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

„Myslím si, že účasť aj charakter diskusií ukázal, že to stretnutie bolo správne, že podnikatelia, podnikateľské štruktúry a ich predstavitelia majú k sebe blízko, že Slovensko a Rusko sa potrebuje. Neviem si predstaviť, aby Slovensko a Rusko pragmaticky nespolupracovalo, jednoducho k tomu neexistuje alternatíva,“ povedal po skončení slovensko-ruského podnikateľského fóra mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Ruskej federácii Jozef Migaš.

Fórum otvoril podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Vo svojom vystúpení označil fórum za životaschopnú formu hospodárskej spolupráce, ktorej význam spočíva v konkrétnych projektoch. Podpredseda vlády taktiež ocenil aktivity hlavných organizátorov podujatia, podnikateľských rád Slovenska a Ruska, ktoré podľa neho podporujú rozvoj priamej regionálnej ekonomickej spolupráce a sú primeranou platformou na hľadanie vhodných partnerov pre investičné zámery na Slovensku a v Rusku.

Členovia oboch podnikateľských rád, ako aj pozvaní hostia, diskutovali formou rokovaní za okrúhlymi stolmi na témy energetika, priemysel a inovácie, ale aj turizmus a zdravotníctvo, či doprava. Podujatia sa zúčastnilo takmer dvesto zástupcov štátneho a súkromného sektora, pričom Rusko reprezentovali zástupcovia z Kalužskej, Kirovskej a Voronežskej oblasti. Výsledkom rokovaní je podľa organizátorov potvrdenie záujmu formou odporúčaní a návrhov opatrení pre posilnenie vzájomnej spolupráce. Zároveň boli podpísané dohody a memorandá o príprave spoločných projektov.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko #Rusko