OMV a Gazprom podpísali zmluvu o South Streame

Generálny riaditeľ rakúskej energetickej skupiny OMV Gerhard Roiss a šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller v utorok podpísali dohodu o výstavbe rakúskej časti plynovodu South Stream (Južný prúd).

24.06.2014 15:58
OMV, Gazprom Foto: ,
Šéf OMV Gerhard Roiss (vľavo) a šéf Gazpromu Alexej Miller po podpise dohody o výstavbe časti plynovodu South Stream.
debata (43)

Ten má od roku 2017 prepravovať ruský zemný plyn do Rakúska. Podpis zmluvy sprevádza v Rakúsku kontroverzná návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina a vzhľadom na súčasný konflikt na Ukrajine je sporný aj samotný projekt Južný prúd.

Európska komisia chce projekt zmraziť a Bulharsko, ktoré je závislé na dodávkach plynu z Ruska, pod jej tlakom predbežne zastavilo práce na plynovode. Brusel sa odvoláva na legislatívu EÚ, ktorá zakazuje, aby producenti zemného plynu zároveň kontrolovali prístup k distribúcii. OMV však označuje projekt za kľúčový pre bezpečnosť dodávok energií a šéf skupiny Roiss po podpise zmluvy uviedol, že projekt bude „v plnom súlade s európskym právom“.

Ako pri podpise dohody informoval šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller, v súčasnosti Gazprom rokuje s Európskou komisiou o schválení tohto projektu. Rakúsky partner spoločnosti, firma OMV, informoval, že na plyn z nálezu v Čiernom mori sa však daná dohoda nevzťahuje. Spoločnosť uviedla, že „prístup tretích strán (k plynovodu Južný prúd) je záležitosť, ktorá musí byť prerokovaná s komisiou v Bruseli“.

Plynovod Južný prúd by prepravoval ruský plyn do Európy, pričom by obchádzal územie Ukrajiny. Vzhľadom na konflikt na Ukrajine sa plán na výstavbu plynovodu stal stredobodom napätia medzi Ruskom a Európskou úniou.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #plyn #Gazprom #South Stream #OMV