Únia chce pokutovať Philips, Samsung a Infineon Technologies

Regulačné orgány EÚ sa chystajú v najbližších týždňoch uložiť pokutu spoločnostiam Philips, Samsung Electronics a Infineon Technologies za kartelovú dohodu o cenách čipov, ktoré sa používajú v mobilných SIM kartách.

25.06.2014 14:56
debata

Tiež sa používajú v pasoch, v bankových kartách, v občianskych preukazoch a v televíznych systémoch. Informovala o tom agentúra Reuters, pričom sa odvolala na dva zdroje, ktoré sú oboznámené s problematikou. Spoločnostiam, ktoré porušili pravidlá EÚ, môže byť uložená pokuta až do výšky 10 % z ich celosvetového obratu.

Prípad sa začal raziami vo firmách už v roku 2008. V roku 2013 tieto spoločnosti obvinila Európska komisia (EK) z účasti na karteli. „Firmy môžu dostať pokutu koncom júla, prípadne v septembri,“ uviedol jeden zo zdrojov, ktorý si neželal byť menovaný, keďže rozhodnutie zatiaľ nie je verejné. EK, Philips a Infineon odmietli situáciu komentovať. Hovorcu Samsungu sa nepodarilo agentúre zastihnúť. Philips však už v minulom roku uviedol, že obvinenie EÚ sa vzťahuje na jeho podnikanie v oblasti polovodičov v rokoch 2003 a 2004. Dodal, že toto podnikanie už odvtedy odpredal.

Podľa zdrojov bola súčasťou kartelu aj firma Renesas Technology, ktorá je spoločným podnikom spoločností Hitachi a Mitsubishi Electric. Tá by však pokutu dostať nemala, keďže na kartelovú dohodu regulačný orgán upozornila.

debata chyba
Viac na túto tému: #kartel