Národnému salónu vín dominujú tradičné značky

Mnoho povolaných, ale málo vyvolených. Do každoročnej kolekcie najlepších sto vín vystavených v Národnom salóne vín sa z 56 finalistov napokon dostali vína len 32 vinárov.

26.06.2014 11:30
Národný salón vín, Pezinok, víno, vinár, J.... Foto: ,
Tradičná prvá ochutnávka novej stovky vín sa uskutoční v prvom septembrovom týždni.
debata

Sú medzi nimi známe vinárske hviezdy, ale aj nové vinárstva. Tradičná prvá ochutnávka novej stovky vín sa uskutoční v prvom septembrovom týždni.

Hrdinami deviateho ročníka Národného salónu vín sa stali nielen takpovediac tradiční šampióni, medzi ktorými hviezdil Roman Janoušek, Ladislav Šebo, Michal Sadloň, Jaroslav Ostrožovič, ale aj v minulosti málo známe vinárstvo Blasko Wine, ktoré prekvapilo víťazstvom v kategórii prírodne sladkých vín ľadovým vínom z roku 2009.

Postavenie lídra medzi veľkými výrobcami vína potvrdili titulom najlepšieho šumivého vína Vinárske závody Topoľčianky. Ich Prezident demi–sec vypaľuje rybník „šumivej“ konkurencii. Nepochybne sa blyslo aj Elesko. Spoločnosť, ktorá na sklonku minulého desaťročia vybudovala jedno z najluxusnejších slovenských vinárstiev neďaleko Modry, sa dočkala triumfu, po akom roky túžila. Má zásluhou Pálavy nielen šampióna v kategórii bielych polosuchých a polosladkých vín, ale aj spolu s Karpatskou perlou aj najviac vín v salóne – zhodne po osem vín.

Roman Janoušek potvrdil renesanciu Veltlínskeho zeleného na Slovensku, keď zvíťazil v najsilnejšie obsadenej kategórii bielych tichých vín. Z roka na rok populárnejšie ružové vína mali dve kategórie. V suchých sa stal víťazom s kabernetom rosé Ján Vršek, predstaviteľ vinosadskej vinárskej školy, autorom najlepšieho polosuchého a polosladkého rosé, opäť vyrobeného z kabernetu, je Ladislav Šebo.

Červenou ozdobou salónu je Michal Sadloň z Limbachu – vlani aj tohto roku sa stal šampiónom s akostným Dolfíkom. Akoby toto víno hovorilo, že vyvoleným červeným nemusia byť ani líder svetových pivníc Cabernet Sauvignon, ani slovenské novošľachtence, ktoré tohto roku očarili svetových degustátorov v Bruseli, ale červené vyrobené z „obyčajného“ rakúskeho Dornfelderu.

Ukážkou excelentného tokajského vína sa blysol výberovou esenciou Jaroslav Ostrožovič. Salón potvrdil oživenie vo vinárstve Villa Vino Rača a Golguz Hlohovec, ktoré majú v stovke po šesť vín a stabilne vysokú úroveň dlhodobých lídrov trhu – Peter Matyšák (6), Chateau Topoľčianky, Mrva &Stanko, Pavelka&syn, Juraj Zápražný – zhodne po 5 vín.

Napriek istej obmene vinárstiev v novej kolekcii národnému salónu dominujú vína tradičných silných slovenských značiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinár