Kontrolóri: Cestári majú v zmluvách chyby

Takmer 60 percent zmlúv uzatvorených na výstavbu alebo rekonštrukciu ciest 1. triedy v minulom roku malo nedostatky.

27.06.2014 15:13
debata (1)

"Tie boli zistené najmä pri rekonštrukcii cestnej siete, opravách a údržbe, oneskorení špecifikácie kontraktov, nedostatky sú tiež vo verejnom obstarávaní a stále nie je vypracovaná koncepcia rozvoja cestnej siete,“ hovorí o výsledkoch kontroly Karol Gulčík z Najvyššieho kontrolného úradu. Zmluvy a to, ako nakladá s verejnými prostriedkami štátna Slovenská správa ciest, preverili kontrolóri za posledné trojročné obdobie.

"Preverili sme čerpanie výdavkov za rok 2012 v sume viac ako 131 miliónov eur. Hospodárnosť a efektívnosť bola preverená na vzorke 26 zmlúv v celkovej sume takmer 16 miliónov eur. Chybovosť bola v tomto prípade 59 percent,“ poznamenal Gulčík. Spomenul aj prípad, že kontrolou bolo zistené nadhodnotenie faktúry súkromníkom za stavebné práce o viac ako 420-tisíc eur a až v priebehu kontroly požiadali cestári o storno tejto faktúry.

Správe ciest vyčítali aj to, že jej od roku 2004 chýba koncepcia rozvoja cestnej siete. "Cesty v havarijnom stave teda pribúdajú. Kým v roku 2012 ich bolo 203 kilometrov, v roku 2013 sa ich stav zhoršil o 64 kilometrov. So správou ciest sme sa zhodli na tom, že ročne potrebuje minimálne 90 miliónov eur počas prvých troch rokov a následne každý rok 60 miliónov eur, aby sa údržba a opravy ciest 1. triedy mohli realizovať,“ dodáva Gulčík.

Správa ciest dostáva financie od ministerstva dopravy. Tam kontrola zistila, že rezort priebežne nevykonával hodnotenie kontraktov, ktoré si cestári naplánovali. "Problémom tiež je, že ministerstvo neusmerňovalo správu ciest v oblasti verejného obstarávania a v priebehu roka 2013 tak došlo k výraznému zbrzdeniu v procese tendrovania,“ dodáva Gulčík.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cesta #zmluva