Chybný zákon obmedzil predaj potravín

Novelou zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorá bude prerokovaná v skrátenom konaní, ide vláda napraviť zmätky vyvolané od júla zákonom obmedzujúcim ambulantný predaj potravín.

29.06.2014 10:30
trhovisko, potraviny, trh Foto: ,
Najnovšie úpravy stopli na trhoviskách napríklad predaj mäsa či iny´ch potravín, ktoré nie sú určené na priamu konzumáciu na mieste.
debata (11)

Najnovšie úpravy fakticky stopli napríklad predaj mlieka z mliečnych automatov, ale aj mäsa či iných potravín na trhoviskách. Novela, ktorá to napraví, by mala byť prerokovaná o pár týždňov. Nie je jasné, či sa bude dovtedy kontrolovať dodržiavanie chybného zákona.

Prečítajte si názor Mariána Repu Kolesíkové vilomeniny.

Snaha podporiť oživenie predaja domácich potravín niekedy prináša kontraproduktívny účinok. V úsilí vytlačiť z trhu ambulantný predaj potravín neidentifikova­teľného pôvodu, ktorý sa na Slovensku odohráva zväčša v réžii poľských obchodníkov, sa v čerstvo schválenom zákone ocitli ustanovenia, ktoré v skutočnosti škodia domácim výrobcom potravín.

Od prvého júla sa novelou dvoch zákonov fakticky zakazuje ambulantne predávať mlieko a mliečne výrobky, ako aj mäso a výrobky z neho „v každej obci, kde je umiestnená prevádzkareň s predajom potravín určená pre konečného spotrebiteľa“. Nové znenie pripúšťa len predaj jedál a nápojov určených len na priamu konzumáciu na mieste, balenú zmrzlinu, ovocie a zeleninu.

Proti zákonu okamžite protestovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. „Vládny návrh zákona žiadne takéto z pohľadu ambulantného predaja likvidačné ustanovenia neobsahoval,“ povedal predseda SPPK Milan Semančík. „Tie sa doň dostali až na parlamentnej pôde z iniciatívy Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti, čo potvrdzuje spoločná správa výborov, ktoré o ňom rokovali.“

Mnohí producenti investovali do výrobných aj predajných prevádzok nemalé prostriedky, aby takto priamo speňažili aspoň časť svojej produkcie a spotrebiteľom priniesli čerstvé a kvalitné domáce potraviny. Od prvého júla sú podľa Semančíka fakticky mimo hry, pretože iniciatívni poslanci absurdne „vylepšili“ zákon. Za návrhom „vylepšujúcim“ novelu zákona z dielne ministerstva hospodárstva stál poslanec Smeru Andrej Kolesík, ktorý ho predložil na rokovaní hospodárskeho výboru.

„Zmenou sa sleduje záujem vysokej úrovne ochrany spotrebiteľa. Navrhuje sa úplne povoliť neobmedzený ambulantný predaj potravín iba v obciach, v ktorých neexistuje maloobchodná predajňa určená pre spotrebiteľa. Naplní sa tým cieľ zvýšenia ochrany spotrebiteľa, a zároveň sa umožní efektívne zásobovanie obyvateľstva aj v tých obciach, v ktorých neexistuje takáto maloobchodná prevádzka s predajom potravín,“ napísal Kolesík v zdôvodnení návrhu.

Denník Pravda chcel zistiť, či jeho cieľom bolo aj zmenšenie predaja z mliečnych automatov. Poslanec však do uzávierky aktuálneho vydania neodpovedal. Kabinet teraz napráva zbabrané veci. Novelou zákona o ochrane spotrebiteľa by malo z neho vypadnúť sporné znenie zakazujúce slovenským producentom predaj živočíšnych výrobkov.

Na otázku Pravdy, či sa zákon podarí presadiť ešte do prázdnin, minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek povedal, že napriek rýchlej reakcii vlády sa to nestihne. Legislatívnu zmenu musí jednak prerokovať parlament, jednak podpísať prezident, ktorý má na preštudovanie novely zákonnú lehotu jeden mesiac. Zákaz ambulantného predaja väčšiny výrobkov od menších producentov by bol podľa agrárnej samosprávy v priamom rozpore s vládnou koncepciou rozvoja pôdohospodárstva do roku 2020, ktorá počíta so zvýšením sebestačnosti Slovenska v kľúčových komoditách aspoň na úroveň 80 percent.

Semančík pripomenul, že práve malí a strední výrobcovia, ktorí sú zárukou dostatočnej šírky a rozmanitosti potravín na vnútornom trhu, sú často odkázaní na ambulantný predaj, pretože nedokážu spĺňať neúmerné finančné, dodávateľské, objemové a iné požiadavky obchodných reťazcov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #spotrebiteľ