Peňaženky spotrebiteľov odolajú extrémom počasia

Prudké výkyvy počasia, ktoré od začiatku tohto roka zažili ľudia aj rastliny, by sa nemali prejaviť na úrode obilia, ovocia ani zeleniny.

29.06.2014 17:30
sucho, pôda, roľník, poľnohospodárstvo Foto: ,
Poľnohospodári, ale aj záhradkári hovoria, že jún nepriniesol obvyklé množstvo dažďa.
debata

Ceny potravín v najbližších mesiacoch neporastú, naopak, obchodníci signalizujú zlacnenie pšenice aj olejnín. Deje sa tak v čase historicky najnižšej, nulovej inflácie. Vďaka tomu by mali reálne platy ľuďom tento rok stúpnuť najviac od krízového roka 2008, a to o 2,8 percenta.

Ceny potravín sa vyvíjajú v prospech spotrebiteľa. A to napriek značným suchám v úvode, na konci jari a na začiatku leta, medzi ktorými boli dažde. Produkty, ktorých ceny závisia od obilia, sa teraz predávajú lacnejšie ako vlani. Reťazce ponúkajú napríklad kurčatá za akciovú cenu 1,99 eura za kilogram, škatuľka desiatich vajec si od zimy drží cenu nižšiu ako 1,20 eura. Bochník konzumného chleba stojí 85 centov. Nemení sa ani cena rožkov, ktoré v supermarketoch stoja obvyklých 6 centov. Do akcií je pravidelne zaraďovaná múka.

Môže zatiaľ viac suché ako mokré leto zmeniť pocit relatívnej cenovej stability potravín? „Očakávame, že leto nebude studené, skôr teplejšie, ako je dlhodobý normál, s veľmi nevyrovnaným režimom zrážok,“ naznačil možný priebeh počasia klimatológ Milan Lapin.

Na otázku, ako takéto počasie ovplyvní úrodu, odvetil, že na to sa nedá presne odpovedať, pretože aj doterajšie úhrny zrážok sú veľmi nerovnomerne rozložené.

Na juhu Slovenska sa už začala žatva najmenej s dvojtýždňovým predstihom. Prvé výsledky sú prekvapujúco optimistické. Ozimný jačmeň sypal od 5,5 do 7 ton priemerne z hektára, čo by bola predzvesť mimoriadne dobrej úrody. Odborníci očakávajú o čosi lepšiu ako priemernú úrodu obilia. A tá by mohla udržať ceny potravín na uzde.

Na južnom Slovensku s úrodnými nížinami je však citeľný deficit zrážok a nielen poľnohospodári, ale aj záhradkári hovoria, že jún nepriniesol obvyklé množstvo dažďa. Napriek tomu šľachtiteľ obilnín zo Solár v okrese Dunajská Streda Július Zalabai očakáva dobrú úrodu obilia. Tá však mohla byť podľa neho podstatne vyššia, keby porasty pšenice nenapadla hrdza plevová. Ide o chorobu, ktorá doteraz nespôsobovala straty na výnosoch obilnín. Tohto roku však niektorým pestovateľom zníži úrodu aj o 30 percent. Upozorňuje na to Tibor Roháčik, šéf výskumu a šľachtenia v Selekte Bučany.

Oteplenie znižuje úrody chorobami

„Naša planéta sa už celé storočie otepľuje. Jedným z prejavov oteplenia je výskyt prv zriedkavých chorôb obilnín, ako je hrdza plevová, na celom území Slovenska,“ hovorí Roháčik. Podľa jeho kolegu Júliusa Zalabaia musia šľachtitelia na tento jav zareagovať vyšľachtením suchovzdorných a skorých odrôd obilnín. Žitný ostrov už druhé desaťročie prichádza o primát najvýkonnejšej slovenskej obilnice. Najvyššie úrody dosahujú v okrese Topoľčany, Partizánske či Bánovce nad Bebravou, kde je viac zrážok ako na juhu Slovenska.

„To, že tohto roku bude mať Slovensko dobrú úrodu obilia, neznamená, že všetko je v poriadku. Musíme viac investovať do výskumu a získania genetických zdrojov odolných proti novým chorobám. Ľudský potenciál na to máme, chýbajú však zdroje,“ podotýka Tibor Roháčik. Choroby znižujúce produkciu obilia v dôsledku oteplenia sú podľa neho novým prejavom globálneho oteplenia. „Ak si chceme udržať sebestačnosť v obilninách, musí tomuto javu venovať pozornosť aj vedenie rezortu.“

Prečo obilie uniká za hranice

Dostatok zdrojov však závisí aj od toho, koľko peňazí zarobia na obilí z tohtoročnej úrody sami poľnohospodári. Farmár Robert Kovács z Hronoviec v okrese Levice si sťažuje, že odberatelia, poukazujúc na prognózy dobrých úrod v západnej Európe, umelo stláčajú ceny obilnín.

„Vodidlom pre európsky trh s obilím je cena na francúzskej burze MATIF. A hoci tam ešte obchodujú tonu potravinárskej pšenice takmer za 180 eur, nám slovenskí odberatelia ponúkajú 145–150 eur,“ poukazoval na cenový rozdiel Robert Kovács. Táto cenová disproporcia núti slovenských poľnohospodárov obilie vyvážať, pretože od zahraničných obchodníkov dostanú o 10 až 15 percent vyššie ceny.

Cena obilia klesá už druhú sezónu za sebou. Čo z toho môžu mať spotrebitelia? „Ak sa obilie bude predávať za minuloročné ceny, keď na začiatku žatvy stálo 140 až 150 eur, nie je dôvod na zvyšovanie cien žiadnej múčnej potraviny,“ myslí si generálny riaditeľ Mlynu Pohronský Ruskov Ľubomír Močko.

O tom, či ceny poklesnú, rozhodnú podľa neho marže obchodných reťazcov. „Obchodné reťazce pracujú s vysokými obchodnými prirážkami. Vidno to nielen pri cenách pekárskych výrobkov, ale napríklad aj mlieka. Už niekoľko mesiacov klesajú farmárske ceny mlieka, ale v reťazcoch nevidieť, že by mlieko kleslo hoci len o cent,“ povedal predseda PD Jacovce–Prašice Jozef Urminský, šéf zväzu obilninárov.

„Je mylné myslieť si, že cenu tvoria iba obchodníci. Pred nimi sú predsa distribútori, spracovatelia a poľnohospodári. Tí všetci spolu vytvárajú konkrétnu situáciu na trhu. Okrem toho sú tu aj spotrebitelia a ich záujem či nezáujem o kúpu toho či onoho tovaru,“ reagovala na výhradu o vysokých maržách Bohumila Tauchmanová z predstavenstva Zväzu obchodu a cestovného ruchu. Dodala, že cenu potravín napokon aj tak určia nie špekulácie na začiatku žatvy, ale skutočná ponuka obilia v Európe po jej skončení.

Orechy rekordne zarodia

Dobrú správu majú pre spotrebiteľov ovocinári. „Čakáme, nehľadiac na všetky doterajšie vrtochy počasia, najmenej takú dobrú sezónu ako vlani,“ predpovedá šéf Únie ovocinárov Marián Varga. Po dobrej úrode jahôd a čerešní sa črtá aj sľubná produkcia marhúľ, broskýň či jabloní. Rekordná má byť úroda orechov.

Dosť ovocia bude najmä tam, kde majú sady pod závlahou a pravidelne ich ošetrujú proti chorobám a škodcom, ktoré narobili škody v záhradách drobných ovocinárov. O cenách v supermarketoch však nerozhodnú slovenskí ovocinári, ale ich konkurenti zo zahraničia. Je to preto, lebo podobne ako v zelenine krajina nedosahuje ani polovičnú sebestačnosť v produkcii vitamínov. V poslednom čase síce rýchlo rastie napríklad domáca produkcia rajčín, ale ani pri úrode 55 kíl zo štvorcového metra to nestačí na uspokojenie dopytu po domácich rajčinách. Leto však prinieslo zníženie cien – kilo rajčiakov možno kúpiť už za menej ako 90 centov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #Potraviny