Český Najvyšší súd povýšil stáčanie kilometrov na podvod

Český Najvyšší súd rozhodol, že pretočenie tachometra na predávanom ojazdenom aute nie je iba priestupok, ale trestný čin podvodu, keď tým predajca auta spôsobí kupujúcemu škodu nad 5000 korún.

03.07.2014 10:14
debata (3)

Ide o nový právny názor Najvyššieho súdu, ktorý je vodidlom pre ostatné súdy, políciu aj prokurátora v prípadoch, že budú riešiť podobné kauzy, informoval hovorca NS Petr Knötig.

„Vo veci panovala značná nejednotnosť. Tieto kauzy možno riešiť podľa súčasného trestného zákonníka, bez toho, aby sa pre väčšie potieranie týchto podvodov musel akokoľvek upravovať,“ uviedol.

Pretáčanie tachometrov u predávaných ojazdených áut je v Česku pomerne časté. Podľa odhadov niektorých odborníkov má pretočený tachometer a znížený počet najazdených kilometrov zhruba polovica predávaných ojazdených vozidiel v Česku. Cieľom je auto „omladiť“ a na jeho predaji zarobiť viac.

Najvyšší súd vydal nový právny názor v súvislosti s prípadom štyridsaťročného muža zo Zlína. Ten bol vlani v júni Okresným súdom v Zlíne potrestaný ročným väzením s podmienečným odkladom na 1,5 roka. Predal totiž Volkswagen Caravelle 2,5 Tdi za 379 000 korún s tým, že vozidlo má najazdených 171 000 kilometrov, hoci vedel, že tento stav nezodpovedá skutočnosti.

Vozidlo malo najazdené 340 000 kilometrov. Muž nechal tachometer stočiť a jeho predajom nezákonne zarobil 159 000 korún. Proti podmienke sa predajca odvolal s tým, že upravenie tachometra nie je trestným činom. Keď neuspel na Krajskom súde v Brne, obrátil sa na Najvyšší súd. Ten ale jeho výhrady k veci odmietol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #auto