Šéf chemického zväzu: Pomoc pre Duslo by bolo správne rozhodnutie

Šéf slovenského Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu Roman Karlubík si myslí, že štátna pomoc pre šalianske Duslo je nevyhnutná. V opačnom prípade by boli ohrozené pracovné miesta pre stovky ľudí.

11.07.2014 09:00
Duslo, Šaľa Foto: ,
Chemická fabrika Duslo onedlho požiada vládu o pomoc vo forme úľavy na daniach.
debata (1)

Bolo by správne, keby Duslo dostalo štátnu pomoc, o ktorú žiada?
Žijeme v prostredí, v ktorom sa jednotlivé vlády krajín EU predbiehajú v poskytovaní rôznych foriem pomoci významným investorom. Napriek stále proklamovanej liberalizácii trhu, skutočne liberálny trh v rámci EÚ neexistuje. Slovenské podniky žijú najmä z exportnej činnosti. Ako môže náš exportér úspešne konkurovať na takomto trhu bez toho, aby mal vytvorené vhodné podmienky na rast? Takže odpoveď znie – áno.

Duslo nie je malá fabrika, oplatilo by sa vôbec presťahovať ju do Česka či Nemecka?
Predpokladám, že by nedošlo k sťahovaniu, ale k útlmu výroby v slovenskej chemičke a podpore investovania v chemičkách s rovnakým výrobným programom v Čechách a v Nemecku, ktoré Agrofert v týchto krajinách úspešne prevádzkuje, a tak by ho takéto „sťahovanie“ vlastne vôbec nič nestálo.

Očakávate, že o pomoc časom budú žiadať aj iné fabriky z chemického alebo farmaceutického priemyslu s argumentom, že v prípade neposkytnutia stimulov odídu zo Slovenska?
Každá fabrika má možnosť o podporu požiadať v prípade, že splní určité kritériá. Potom je už len na vláde a následne EÚ, aby rozhodli či táto žiadosť je oprávnená a, samozrejme, zaujímavá.

Viete o nejakom lepšom riešení problémov chemičiek, ako je poskytnutie daňovej úľavy?
Poskytnutie daňových úľav je rozhodnutie vlády smerom na konkrétny projekt, vo všeobecnosti však odvetvie chémie je jedným z najviac postihnutých prísnou legislatívou EÚ. Pomalšia a rozvážnejšia implementácia nových legislatívnych iniciatív v EÚ by podstatne pomohla a nelikvidovala náš chemický priemysel, ale vôbec priemysel ako taký.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Duslo Šaľa