S&P dáva Ukrajine šancu, zlepšila výhľad jej ratingu

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zvýšila výhľad ukrajinského úverového ratingu na stupni CCC z negatívneho na stabilný. Agentúra tvrdí, že ukrajinskej ekonomike pomohol podporný program Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý krajina prijala na jar.

12.07.2014 08:12
debata (57)

Ratingová agentúra však upozorňuje, že program MMF by mohla ohroziť tamojšia geopolitická situácia a hlboká recesia.

„Úplné uvoľnenie pomoci od MMF a s tým súvisiacich medzinárodných pôžičiek by malo Ukrajine umožniť zabezpečenie vonkajších finančných potrieb pre budúci rok,“ uviedla ratingová agentúra. Negatívny výhľad ratingu CCC znamenal, že Ukrajine hrozilo riziko ďalšieho zhoršenia k blízkosti kategórie D, čo už je platobná neschopnosť.

MMF poskytuje Ukrajine program hospodárskej pomoci v hodnote 17 miliárd dolárov, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps jej ekonomiky. Pomoc MMF podľa expertov zároveň otvorila dvere k ďalším medzinárodným pôžičkám vo výške vyše 15 miliárd dolárov.

Ukrajina sa v súčasnej dobe potýka s povstaním proruských separatistov na východe krajiny, zbedačené hospodárstvo poznamenala tiež marcová anexia ukrajinského polostrova Krym Ruskom. MMF už v máji varoval, že prípadná ďalšia strata územia bude pre Ukrajinu znamenať, že pravdepodobne nebude schopná splácať svoje dlhy.

Ukrajinskej ekonomike by podľa menového fondu mohlo ublížiť aj ďalšie zhoršenie vzťahov s Ruskom, ktoré je pre ňu kľúčovým exportným trhom.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #S&P #Ukrajina