Šesť z ôsmich akcioviek rezortu zdravotníctva bolo v zisku

Väčšina akciových spoločností, ktoré sú v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ), dosiahla v uplynulom roku kladné hospodárske výsledky. Šesť z nich skončilo v zisku, stratové boli dve.

15.07.2014 12:42
debata (1)

Medzi nimi aj nie tak dávno založená Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, ktorej agendou mala byť jedna zdravotná poisťovňa. Projekt je zatiaľ odložený na neurčito, svoje si však vyžiadal aj v podobe prevádzkových nákladov spoločnosti, ktorá tak vykázala stratu cez tri tisíc eur. Ako vyplýva zo správy o výkone práv akcionára, ktorú predložilo MZ do medzirezortného pripomienkového konania, spoločnosť pre unitarizáciu žiadneho zamestnanca počas minulého roka v evidencii nemala, nevlastnila ani majetok.

Druhou stratovou akciovkou rezortu bola Letecká vojenská nemocnica. V červených číslach sa drží už niekoľko rokov, postupne sa jej však darí svoje hospodárenie zlepšovať. Vlaňajšok končila v mínuse 153 tisíc eur, za rok tak znížila stratu o 350 tisíc eur. Nemocnica zlepšenie ekonomickej kondície pripisuje zvýšenej produktivite práce, personálnym opatreniam a efektívnejšiemu hospodáreniu.

Medziročne vylepšil svoje hospodárenie aj Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb. Ten však na rozdiel od vojenskej nemocnice uzavrel vlaňajšok v plusových číslach. Výsledkom bol zisk takmer 1,2 mil. eur, čo je oproti tomu istému obdobiu predchádzajúceho roka nárast o 51 tis. eur. Prevýšil tak i svoj podnikateľský plán pre rok 2013. Ústavu rástli výnosy a tržby, dobré výsledky pripisuje aj obstarávaniam cez elektronické aukcie, ktoré mu priniesli značnú finančnú úsporu. Ostatné akciové spoločnosti sa udržali v zisku, ich hospodárske výsledky sa však v medziročnom porovnaní zhoršili. Medzi inými to bol aj prípad Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá zároveň dosiahla spomedzi všetkých spoločností najväčší zisk a to 15,6 mil. eur. Oproti roku 2012 to predstavuje pokles o 10,8 mil. eur. Zdravotná poisťovňa je najväčšou na Slovensku, v uplynulom roku poisťovala viac ako 61 percent obyvateľov. Priaznivé ekonomické výsledky mohol v závere vlaňajška skonštatovať aj Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, ktorý dosiahol plus 1,26 mil. eur. Ani on sa však nevyhol poklesu, oproti roku 2012 sa jeho zisk znížil o 50 tis. eur.

Medziročne si hospodársky výsledok pohoršil aj Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, ktorý za vlaňajšok vykázal zisk 14,7 tis. eur, rok predtým to bolo niekoľko násobne viac, konkrétne cez 110 tis. eur. V kladných číslach skončila aj Nemocnica Poprad, avšak aj v jej prípade boli výsledky hospodárenia oproti roku 2012 o čosi horšie. Minulý rok skončila nemocnica v pluse s 346,3 tis. eurami, medziročne tak zaznamenala pokles zisku o 11 tis. eur. Aj ďalšia z akciových spoločností v pôsobnosti MZ, Východoslovenský onkologický ústav, medziročne znížila svoj zisk. Kým minulý rok bol jeho hospodársky výsledok 586 tis. eur, rok predtým bol vo výške 593 tis. eur.

Ministerstvo zdravotníctva vykonávalo v minulom roku práva akcionára v celkovo ôsmich spoločnostiach so 100 percentnou majetkovou účasťou štátu. Všetky mu musia do konca októbra predkladať plán investícií a predaja majetku na ďalšie obdobie. Akciovky majú definované ako postupovať pri nákupe tovarov, stavebných prác a služieb. Má ísť o jedno z opatrení na zlepšenie hospodárenia týchto spoločností.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo