USA cudzincom dlhujú takmer 6 biliónov USD. Najviac Číne

Zahraniční veritelia Spojených štátov zvýšili v máji objem amerických štátnych dlhopisov vo svojom vlastníctve na nový rekord 5,98 bilióna dolárov z aprílovej úrovne 5,96 bilióna USD.

17.07.2014 05:15
debata (52)

Nakupovali Číňania a Japonci, znížil sa ale objem dlhopisov vlastnených Ruskom, uviedlo ministerstvo financií USA.

Čína, ktorá je najväčším veriteľom Spojených štátov, zvýšila objem amerických dlhopisov vo svojom vlastníctve oproti aprílu o 0,6 percenta na 1,27 bilióna dolárov. Japonsko pridalo 0,9 percenta na 1,22 bilióna USD. Naopak, Rusko svoje portfólio amerických štátnych obligácií znížilo o 4,3 percenta na 111,4 miliardy USD, čo je podľa agentúry AP hlboko pod maximom takmer 150 miliárd z vlaňajšieho októbra.

Belgicko, ktoré prostredníctvom zúčtovacieho systému Euroclear figuruje ako nákupca pre iné európske subjekty, po nedávnej vlne nákupov v máji objem amerických bondov vo svojej držbe už druhý mesiac výrazne znížilo, a to o 1,1 percenta na 362,4 miliardy USD.

Belgicko v predošlých mesiacoch prudko zvyšovalo nákupy, pretože podľa pozorovateľov cez Euroclear kupovala veľké objemy dlhopisov americkej vlády Európska centrálna banka.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #Čína #Rusko #USA