IBM aj Google hlásia výborné štvrťročné výsledky

Významné americké technologické spoločnosti Google a IBM zvýšili v druhom štvrťroku čistý zisk.

18.07.2014 05:30
debata

Americká internetová spoločnosť Google zvýšila v druhom štvrťroku zisk o šesť percent na 3,4 miliardy dolárov. Oznámila to firma. Dodala, že jej tržby stúpli o 22 percent na 16 miliárd dolárov.

„Google zažil skvelý štvrťrok,“ vyhlásil finančný riaditeľ podniku Patrick Pichette. Cena akcií spoločnosti po zverejnení výsledkov stúpla o zhruba jedno percento.

Firma tiež oznámila, že ju opustí vysoko postavený manažér Nikesh Arora, ktorý prechádza do japonskej telekomunikačnej spoločnosti Softbank. Arora pôsobil v Google takmer desať rokov a patril medzi kľúčových spolupracovníkov generálneho riaditeľa Larryho Pagea, upozornila agentúra Reuters.

Spoločnosť Google prevádzkuje najväčší internetový vyhľadávač na svete. Jej operačný systém Android navyše využíva väčšina inteligentných mobilných telefónov.

Štvrťročný zisk IBM výrazne stúpol

Americká spoločnosť IBM, ktorá je najväčším poskytovateľom technologických služieb na svete, zvýšila v druhom štvrťroku čistý zisk o 28 percent na 4,1 miliardy dolárov. Oznámila to firma.

Celkové tržby podniku síce klesli o dve percentá na 24,4 miliardy dolárov, prekonali však očakávania analytikov, ktorí ich podľa agentúry Reuters odhadovali na 24,1 miliardy dolárov.

Spoločnosť IBM v uplynulom desaťročí presunula svoju pozornosť od počítačového hardvéru k lukratívnejším službám a softvéru. Svoje produkty predáva predovšetkým podnikom a veľkým organizáciám a je považovaná za dobrý ukazovateľ zdravia celosvetového technologického sektora.

Spoločnosť IBM tento týždeň ohlásila dohodu o partnerstve s firmou Apple. Spoločne budú vyvíjať aplikácie pre riadenie podnikových procesov pre prístroje iPhone a iPad a IBM bude tieto prístroje exkluzívne ponúkať firemným zákazníkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #Google #ibm