Ruské nebo je preťažené, aerolinky menia trasy

Ruskí letoví dispečeri varujú pred preťažením leteckých koridorov nad juhozápadom Ruska, kam zamierili mnohé letecké spoločnosti po páde malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou.

20.07.2014 21:47
debata (8)

Oznámila to v nedeľu ruská agentúra RIA Novosti. Podľa ruských dispečerov napríklad prevádzka v koridoroch nad Rostovská oblasťou „prekračuje všetky normy“.

Moskovský rozhlas v nedeľu informoval, že ráno priamo nad mestom Rostov na Done odvrátili dispečeri možnú kolízii šiestich dopravných lietadiel, ktoré sa v jednom okamihu ocitli na rovnakej letovej hladine. Incident vraj vyšetrujú leteckí komisári. Podľa dispečera Sergeja Kovaľova v sobotu každú hodinu pretínalo nebo nad Rostovom približne 52 lietadiel.

„Mnohé linky, predovšetkým ruské, zmenili po páde malajzijského boeingu svoje trasy. Situácia – otvorene povedané – prekračuje všetky normy,“ povedal Kovaľov a dodal, že letovú prevádzku je potrebné upraviť, pretože terajší stav je nebezpečný.

Znepokojený katastrofou na Ukrajine je aj šéf dubajskej leteckej spoločnosti Emirates Tim Clark. V Paríži v nedeľu navrhol zvolať medzinárodnú konferenciu, na ktorej by si globálni leteckí prepravcovia ujasnili, ako na situáciu okolo zostreleného boeingu reagovať. Emirates sú najväčšou leteckou spoločnosťou na Blízkom východe.

„Komunita musí reagovať ako celok, pretože tento čin je absolútne neprijateľný a poburujúci. Nesmieme tolerovať, že sa lietadlá stanú terčom regionálnych konfliktov, ktoré s leteckou dopravou nemajú nič spoločné,“ povedal Clark.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #aerolinky #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo