Pochovali najbohatšieho Nemca Karla Albrechta, zakladateľa Aldi

Vo veku 94 rokov zomrel minulý týždeň v stredu spoluzakladateľ poprednej nemeckej siete diskontných obchodov Aldi a najbohatší Nemec Karl Albrecht. Jeho rodina ho pochovala v úzkom kruhu v pondelok dopoludnia, povedal podľa agentúry DPA hovorca mesta Essen, kde Albrecht žil.

21.07.2014 16:42
debata (4)
Karl Albrecht Foto: SITA/AP
Karl Albrecht, Aldi Karl Albrecht

Karl sa svojím bratom Theom začali podnikať v maloobchode po druhej svetovej vojne, keď prevzali matkin obchodík s potravinami na predmestí Essenu. Prvé predajne s názvom Aldi otvorili začiatkom šesťdesiatych rokov a priniesli tým do Európy diskontný predaj založený na nízkych cenách. Theo Albrecht zomrel v roku 2010 vo veku 88 rokov.

Karl Albrecht zomrel podľa správy spravodajského servisu faz.net po krátkej chorobe obklopený svojou rodinou vo vile v essenskej štvrti Bredeney. Sa samotárskym miliardárom, ktorá sa vyhýbal publicite, sa na pohrebe rozlúčila jeho rodina, najbližší priatelia a poprední predstavitelia jeho firmy.

V minulom roku dosahoval majetok Karla Albrechta podľa rebríčka zostavovaného časopisom Manager Magazin 17,8 miliardy eur a bol najvyšší v Nemecku. Na druhej priečke najbohatších Nemcov sa umiestnila rodina jeho zosnulého brata Thea Albrechta. Podľa amerického časopisu Forbes bol tento rok Karl medzi svetovými miliardármi na 23. mieste s majetkom 25,9 miliardy dolárov.

Bratia Albrechtovci si podnik už v roku 1961 rozdelili na severnú časť Aldi Nord, ktorú riadil Theo a ziskovejší Aldi Süd pod vedením Karla. Žiadna z oboch firiem svoje výsledky nezverejňuje, podľa odhadov firmy Planet Retail ale mala vlani Aldi Süd tržby 38,5 miliardy eur.

V roku 1994 sa Karl Albrecht vzdal každodenného riadenia Aldi Süd a prevzal post predsedu dozornej rady. Z neho odišiel v roku 2002, a prestal tak mať kontrolu nad chodom firmy. Aldi Süd teraz neriadi nikto z Albrechtovho rodiny.

Podľa magazínu Forbes po sebe Karl Albrecht zanechal dve deti. Bol fanúšikom golfu, ktorý hrával na svojom súkromnom ihrisku v Öschberghofu.

Rodina Albrecht svoje súkromie pozorne stráži od roku 1971. Vtedy Thea Albrechta na 17 dní uniesli a nakoniec prepustili za výkupné približne troch miliónov dolárov. Keď v roku 2012 zomrel Theov syn Berthold, rodina jeho úmrtie oznámila až o niekoľko týždňov neskôr.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Karl Albrecht