Do Kechneca má prísť ďalšia investícia

Do priemyselného parku v Kechneci mieri nový zahraničný investor, a to spoločnosť Oerlikon Balzers Coating AG z Lichtenštajnska.

21.07.2014 19:12
debata

Vyplýva to z informácii zverejnených na environmentálnom portáli ministerstva životného prostredia. Zámer firmy zriadiť nový závod v priemyselnom parku potvrdil aj starosta obce Kechnec Jozef Konkoly.

Zámer zahŕňa výstavbu nového závodu na ploche takmer 25 000 štvorcových metrov s výrobnou technológiou na povrchovú úpravu strojárenských výrobkov pre automobilový priemysel s využitím plazmy. Predpokladané investičné náklady sú 25 miliónov eur. Výrobná kapacita má dosiahnuť okolo 38 miliónov kusov upravených dielcov.

V novom závode nájde prácu v trojzmennej prevádzke okolo 150 ľudí. Navrhnutých je aj 158 parkovacích miest, vrátane miesta pre osoby s telesným postihnutím. Zámer predpokladá začiatok výstavby v treťom štvrťroku tohto roka a ukončenie je naplánované na tretí štvrťrok roku 2015 s postupným nábehom prevádzky. Ako uviedol starosta obce Kechnec Jozef Konkoly, o zámere investora vedia. "Nechcem sa však predčasne radovať, pretože zatiaľ nepodpísal kúpnopredajnú, alebo nájomnú zmluvu na pozemky,“ povedal Konkoly.

Spoločnosť Oerlikon Balzers Coating AG z Lichtenštajnska v roku 1978 oficiálne začala vývoj a predaj plazmovo upravených dielcov. V roku 1983 bolo v Taliansku otvorené prvé centrum povrchových úprav mimo územia Lichtenštajnska. Už o rok neskôr nasledoval prvý krok do Ameriky, v roku 1987 bolo v Japonsku založené prvé centrum v ázijskej oblasti. V súčasnosti vyrába spoločnosť Oerlikon Balzers vo viac než 90 centrách povrchových úprav v 33 štátoch Európy, Ameriky a Ázie. Denne sa v závodoch spoločnosti Oerlikon Balzers povrchovo upravujú státisíce nástrojov a presných súčiastok.

Priemyselný park Kechnec je v okrese Košice-okolie v blízkosti štátnej hranice s Maďarskom. Má rozlohu 332 hektárov s priamym napojením na rýchlostnú cestu R 4. Je rozdelený na tri zóny, pričom 80 hektárov je pre malých a stredných podnikateľov, 200 hektárov pre strategických investorov a 52 hektárov pre logistické centrum. Bol založený v roku 1996 otvorený v októbri 2003. V súčasnosti tu pôsobí 15 podnikov s celkovým počtom vyše 2 500 zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #kechnec