Ruský plyn pre Čínu mozno nebude len od Gazpromu

Ruská vláda by mala uvažovať o tom, že pri dodávkach zemného plynu do Číny zruší monopol štátneho podniku Gazprom na vývoz prostredníctvom plynovodov. Vyplýva to podľa denníka Vedomosti z nariadenia, ktoré podpísal ruský prezident Vladimir Putin.

22.07.2014 13:07
debata (1)

Gazprom v máji uzavrel prelomovú dohodu o dodávkach zemného plynu do Číny v objeme 38 miliárd metrov kubických ročne, a to po dobu 30 rokov. Hodnota rusko-čínskeho kontraktu je zhruba 400 miliárd dolárov. Plyn bude Rusko do Číny posielať novým plynovodom, ktorý spojí sibírske plynové pole s oblasťami u čínskeho pobrežia.

Vláda by podľa údajného Putinovho nariadenia mala do septembra zvážiť, či umožní vývoz plynu z východných nálezísk do Číny aj ďalším podnikom mimo Gazprom.

Mala by tiež preskúmať možnosť ich účasti na výstavbe potrebnej infraštruktúry. Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť už začiatkom júla pohrozila Gazpromu súdnym sporom, ak od neho nedostane prístup k budúcemu plynovodu do Číny.

Putin už skôr upozornil, že ako plyn do Číny začne prúdiť, bude potrebné investovať 55 miliárd dolárov. Minulý mesiac Gazprom uviedol, že chce financovať výstavbu plynovodu do Číny z vlastných zdrojov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn #Gazprom