Českí poslanci vystrašili Babiša, schválili zníženie daní z palív

Česká poslanecká Snemovňa schválila zníženie spotrebných daní z nafty a benzínu, podľa ministra financií Andreja Babiša to je neprijateľné.

23.07.2014 13:25
debata (2)

Snemovňa schválila zníženie spotrebnej dane z nafty o 2,50 Kč na liter a z benzínu o 1,50 Kč na liter. Zníženie schválila v novele zákona o spotrebných daniach, ktorá zachováva tzv. zelenú naftu pre poľnohospodárov. Prijala pozmeňovací návrh vládneho poslanca z ČSSD Milana Urbana na zníženie sadzby spotrebnej dane. Zatiaľ nie je jané, či toto hlasovanie nebude nakoniec spochybené. Ak nie, tak zákon ešte posúdi český Senát a potom pôjde na podpis k prezidentovi.

Babiš: Znížením daní vypadne 14 miliárd Kč

Zníženie spotrebnej dane z benzínu a nafty, ktoré schválila Snemovňa, znamená podľa ministra financií Andreja Babiša (ANO) výpadok príjmov štátneho rozpočtu 14 miliárd korún. Návrh, ktorý pochádza od koaličného poslanca, považuje za neprijateľný. Spotrebiteľom to podľa neho nič neprinesie a navyše toto zníženie porušuje predpisy EÚ, uviedol Babiš.

„Je to diera do rozpočtu 14 miliárd,“ povedal novinárom. „Nie je na to dôvod, pre ľudí to nič neprinesie, všetko by to skončilo vo vreckách distribútorov, je to neprijateľné a nezmyselné,“ vyhlásil.

Urban ale v debate odmietol, že by zníženie bolo v rozpore so smernicou EÚ. Pre povinné minimálne sadzby spotrebnej dane podľa neho platí ešte kurz z vlaňajšieho 1. októbra, teda pred novembrovými intervenciami Českej národnej banky. Pripustil tiež, že aj keby bol dopad na štátny rozpočet neutrálny, bolo by to stále výhodné pre občanov.

Babiš dúfa, že Snemovňa svoje rozhodnutie prehodnotí. Povedal tiež, že ide o problém koaličnej ČSSD a očakáva, že si to sociálni demokrati vyriešia. Klub sociálnych demokratov si po schválení novely vzal hodinovú prestávku na poradu klubu.

Niektorý z poslancov by teoreticky mohol hlasovanie o zákone alebo o pozmeňujúcom návrhu spochybniť. Snemovni rokovací poriadok o tom uvádza, že každý poslanec môže vzniesť pri hlasovaní alebo bezprostredne po ňom námietku proti priebehu alebo výsledku hlasovania. O námietke rozhodne Snemovňa bez rozpravy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Česko