Rusi naznačili, že by mohli zastaviť dovoz potravín z Ukrajiny

Rusko môže prerušiť dovoz potravín z Ukrajiny pre obchodnú dohodu, ktorú sa Kyjev podpísal s Európskou úniou. Uviedol to predstaviteľ ruskej veterinárnej a hygienické služby, ktorého z ruských médií citovala agentúra Reuters.

23.07.2014 18:19
debata (74)

„Je tu možnosť pozastavenia dodávok všetkých potravín z Ukrajiny do Ruska,“ uviedol vysoko postavený predstaviteľ úradu nazývaného Rosselchoznadzor.

Ukrajina podpísala 27. júna s Európskou úniou ekonomickú časť asociačnej dohody, ktorá otvára cestu k voľnému obchodu medzi Kyjevom a EÚ. Postupne sa tak budú zbližovať ukrajinské a únijné normy a zjednoduší sa prístup ukrajinského tovaru na európsky trh. Politickú časť asociačnej dohody podpísala nová proeurópsky orientovaná vláda v Kyjeve už v marci.

Zmluva s EÚ pritom bola na začiatku hlbokej politickej krízy na Ukrajine. Vlani od podpisu dokumentu odstúpil vtedajší prorusky orientovaný ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, čo vyvolalo protesty a viedlo k Janukovyčovmu pádu. Nová vláda v Kyjeve sa v poslednej dobe snaží potlačiť ozbrojených proruských separatistov na východe krajiny.

Rusko po júnovom podpise varovalo pred následkami zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou a vyhradilo si právo prijať bližšie nešpecifikované odvetné opatrenia.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #Ukrajina